open-navfaktor-logo
search
Povrede službene dužnosti
MUP Kantona Sarajevo u 2020. godini proveo 162 unutrašnje istrage protiv policajaca
U MUP-u Kantona Sarajevo još nije okončana unutrašnja istraga protiv dvojice policajaca koji su početkom marta u Sarajevu uhapsili novinarku i aktivisticu Nidžaru Ahmetašević, potvrđeno nam je iz MUP-a KS.
18.04.2021. u 09:29
get url
text

Ovaj slučaj podigao je veliku buru u javnosti, nakon što je Ahmetašević privedena jer je narušila javni red i mir, a zatim prema zvaničnim informacijama iz policije, nastavila sa činjenjem prekršaja, ignorišući upozorenje policajaca.

Njoj je zbog toga uručen prekršajni nalog od 501 KM, za koji je tražila sudsko odlučivanje.

Snimak privođenja koji je objavila na društvenim mrežama izazvao je podijeljena mišljenja javnosti. Dok su novinarska udruženja stala iza Ahmetašević i osudila postupanje policajaca, nazvavši ih pretjeranom upotrebom sile i upućivanjem neprimjerenih riječi Ahmetašević, policijski sindikati iskazali su podršku kolegama, osudivši svako namjerno provociranje policijskih službenika.

Muhamed Čučak, pravni zastupnik Nidžare Ahmetašević nedavno je u izjavi za Faktor kazao kako smatra da unutrašnji postupak protiv policajaca ide sporo, te da mu nije jasno zbog čega oni su suspendovani.

- Protiv policijskih službenika koji su sudionici navedenog događaja provodi se interni postupak, odnosno unutrašnja istraga, te će se po okončanju iste moći dati kvalifikacija eventualne povrede službene dužnosti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo koji, između ostalog, propisuje lakše i teže povrede službene dužnosti - pojasnili su nam iz MUP-a Kantona Sarajevo.

Hapšenje Nidžare Ahmetašević izazvalo podijeljene reakcije   FOTO: SCREENSHOT

Za lakše povrede službene dužnosti mogu se izreći disciplinske sankcije u vidu pismene opomene ili novčane kazne u iznosu od 15 posto jedne osnovne mjesečne plaće policajca.

S druge strane, za teže povrede službene dužnosti može se se izreći novčana kazna (u zavisnosti od povrede službene dužnosti u rasponu od umanjenja osnovne jednomjesečne plaće od 15 posto na period od dva mjeseca do umanjenja osnovne jednomjesečne plaće od 20 posto na period od šest mjeseci), obustavljanje unapređenja u viši čin, te prestanak radnog odnosa.

Kada su u pitanju policajci koji su priveli Ahhmetašević oni nisu suspendovani, jer zato nema zakonskog osnova.

Naime, u skladu sa odredbama Zakona o policijskim službenicima Kantona Sarajevo policijski službenik se obavezno suspenduje iz policijskog organa ako mu je određen pritvor počev od prvog dana pritvora.

Također, policijski službenik može biti suspendovan na prijedlog rukodioca organizacione jedinice čiji je pripadnik ili rukovodioca Jedinice za profesionalne standarde u sljedećim slučajevima:

- ako je protiv njega potvrđena optužnica i ako bi njegovo prisustvo na radu štetilo interesima i ugledu policijskog organa,

- ako postoje osnovi sumnje da je počinio krivično djelo ukoliko bi to štetilo ugledu policijskog organa,

- ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak za težu povredu službene dužnosti za koju se može izreći disciplinska sankcija prestanak radnog odnosa,

- ako je pokrenut disciplinski postupak za težu povredu službene dužnosti, a postoje razlozi da se vjeruje da će policijski službenik uništiti dokaze ili na drugi način ometati odvijanje disciplinskog postupka,

- ako je protiv njega pokrenut disciplinski postupak, a uzevši u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti i okolnosti pod kojima je izvršena, ukoliko bi to štetilo interesima policijskog organa, te

- ako postoje osnovi sumnje da je počinjena teža povreda službene dužnosti, a uzevši u obzir prirodu teže povrede službene dužnosti i okolnosti pod kojima je izvršena, ukoliko bi to štetilo interesima policijskog organa.

Inače, disciplinski postupak se provodi za teže povrede službene dužnosti.

FOTO: Armin Durgut/PIXSELL

Za teže povrede službene dužnosti organizaciona jedinica nadležna za unutrašnju kontrolu u roku od sedam dana nakon provedenog internog postupka, odnosno nakon provedene unutrašnje istrage dostavlja disciplinskom tužiocu inicijativu za pokretanje disciplinskog postupka, nakon čega disciplinski tužilac, u roku od 30 dana podnosi zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka.

Disciplinska komisija odlukom pokreće disciplinski postupak u roku od sedam dana od dana prijema zahtjeva disciplinskog tužioca, a odluku o disciplinskoj odgovornosti donosi u roku od 180 dana nakon prijema zahtjeva.

Kako nam je rečeno u MUP-u kantona Sarajevo u 2020. godini provedene su 162 unutrašnje istrage, od kojih je :

-39 zaključeno ocjenom "osnovana",

-63 zaključeno ocjenom "bez dovoljno dokaza",

-39 zaključeno ocjenom "neosnovana",

-14 zaključeno ocjenom "oslobađajuća",

-4 zaključeno ocjenom "odustanak od žalbe",

-3 zaključeno ocjenom "obustava" 

-22 unutrašnje istrage su prekinute do okončanja krivične istrage.

- U 26 slučajeva utvrđeno je da postoje osnovi sumnje da se radi o težoj povredi službene dužnosti, dok je u 13 slučajeva utvrđeno da postoje osnovi sumnje da se radi o lakšoj povredi službene dužnosti. Za teže povrede službene dužnosti sankcionisano je pet policijskih službenika, a za lakše povrede službene dužnosti sankcionisano je 20 policijskih službenika - kazali su nam u MUP-u, te dodali da su u zavisnosti od povrede službene dužnosti, policijskim službenicima izricane sankcije u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.