open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBiH
Adžem: Naše društvo razara kriminal, Federaciji je preskupa investicija boriti se protiv kriminala
Pažnju zastupnika na današnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH izazvao je finansijski izvještaj Federalnog tužilaštva za 2019. godinu, a koji nije dobio potrebnu podršku Doma. Fokus zastupnika je bio na neformiranju posebnog odjela u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije. 
02.02.2021. u 12:41
get url
text

Zastupnik Dževad Adžem (DF) je kazao da je korupcija u našoj zemlji prisutna od mjesne zajednice do Vijeća ministara BiH.

Izvještaj o radu Federalnog tužilaštva zastupnicima je podnijela Lidija Petrec, sekretar Tužilaštva.

Ni federalnoj reviziji ništa nije jasno 

- Neformiranje posebnog odjela je goruće pitanje, tema, ali ono prevazilazi nadležnost Federalnog tužilaštva. Zbog čega nije počelo s radom, bilo je pitanje koje je nama federalna revizija postavila. Ona nam je prvi put došla prošle godine i iznimno im je bilo teško shvatiti otkud nam na budžetu 4,5 miliona KM, a koristimo samo 1,5 miliona KM. Nije im ništa bilo jasno u vezi posebnog odjela - kazala je Petrec i nastavila:

- Znači, krajem 2019. održan je ekspertni sastanak na temu uspostave posebnog odjela za borbu protiv korupcije, sa zaključkom da izvršna vlast FBiH ta koja hitno treba odlučiti da li će Zakon o suzbijanju korupciji i organiziranog kriminala staviti van snage, ili će ga implementirati. Održavan je niz sastanaka upravo što se tiče smještajnih kapaciteta. To jeste tehnički problem, međutim, ne znam mogu li se usuditi reći da ovdje nedostaje neka druga volja da bi se formirao posebni odjel.

Petrec dodaje kako više nikakvih informacija o formiranju posebnog odjela nemaju od nadležnih.

- U maju 2020. godine kada je bio rebalans budžeta Federalnom tužilaštvo su sredstva skinuta za formiranje posebnog odjela, kao i ove godine, jer nije formiran odjel. A te predmete rade kantonalna tužilaštva, i jedan od prijedloga taj da se ojačaju kapaciteti kantonalnih tužilaštava, da nastave sa radom na tim predmetima - rekla je Petrec.

Da imamo poseban odjel, ne bi nam trebalo zaduženje 

Zastupnik Dževad Adžem (DF) je kazao kako se na osnovu svega može reći da je Federaciji preskupa investicija boriti se protiv kriminala i korupcije.

- Zadužujemo se pola milijarde, milijardu, a ubijeđen sam, da smo uspostavili odjel protiv organizovanog kriminala i korupcije, uopće nam ne bi trebalo zaduženje. Jedina stvar koja razara cijelo društvo je kriminal od mjesne zajednice do Vijeća ministara. Dajte, krajnje je vrijeme da sačuvamo državu, da zaživi taj odjel protv kriminala i korupcije - poručio je Adžem.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.