open-navfaktor-logo
search
Detalji iz karijere
Adžem za Faktor: Laž je da je Gojakov otac od Osima tražio garanciju
Bivši fudbaler i trener Željezničara kaže kako je Gojaka oduvijek vidio kao veznog fudbalera, te da mu nikada i nije pokušao namijeniti bilo kakvu drugu ulogu
09.11.2018. u 13:28
get url
text
Admir Adžem o Ameru Gojaku

Prvi put nakon 1970. godine Maksimir će u proljeće gledati evropski fudbal, koje su Modri osigurali zahvaljujući domaćoj pobjedi nad Spartakom iz Trnave rezultatom 3:1.

Put ka četvrtoj pobjedi, u isto toliko nastupa u Evropskoj ligi, i Dinamovom toliko priželjkivanom "evropskom proljeću" trasirao je mladi bh. fudbaler Amer Gojak. Majstorija novopečenog seniorskog reprezentativca BiH i pogodak petom iz 22. minute donio je vodstvo prvaku Hrvatske, koje će na kraju završiti novim trijumfom u drugom po snazi evropskom klupskom takmičenju.

Karijera, danas jednog od najboljih mladih fudbalera u regionu, počela je u Novom Gradu, odakle je još kao pionir stigao u omladinski pogon FK Željezničar. Ubrzo je stigao u "radionu" Admira Adžema, koji je tada trenirao kadetsku selekciju kluba sa Grbavice. Tih godina nekoliko sjajnih mladih igrača odrastalo je u Zvorničkoj 27. Jedan od njih bio je i Gojak, čijeg se početka i prve utakmice u dresu Željinih kadeta Adžem jako dobro sjeća.

Amer Gojak u vrijeme kada je nosio dres FK Željezničar 

- Amer je kao pionir stigao iz Novog Grada. Ja sam ga zatekao kao mlađeg kadeta. Iako je 1997. godište, igrao je s godinu starijom generacijom. Dobro se sjećam njegove prve utakmice. Igrali smo s Travnikom i pobijedili sa 10:0, a Gojak je postigao dva gola. Mangup, kakav je bio, na narednim treninzima se iživljavao, nije želio dati loptu - prisjeća se Adžem Gojakove prve utakmice pod njegovom komandom.

Uprkos dva gola u debiju za kadete, zbog naredne Adžemove odluke "pala" je i prva pobuna.

- Nakon pobjede nad Travnikom u drugom kolu igramo protiv Borca, a Gojak na klupi. Sjećam se da je bilo poziva tadašnjem menadžeru kluba Amaru Osimu, no bez obzira na sve Amer je priliku dobio tek u drugom poluvremenu. Uvedem ga, a on ponovo zabije dva - kaže bivši fudbalski stručnjak koji je i danas angažovan u klubu sa Grbavice.

Sudeći prema riječima čovjeka koji je osim omladinskih kategorija Plavih u dva navrata vodio i seniorski sastav, čini se da je tada Gojak naučio prvu važnu lekciju.

Danas je situacija sasvim drugačija. Gojak je neizostavni dio ekipe Nenada Bjelice, a Adžem objašnjava i zašto je to tako.

- On je rođeni pobjednik i to je njegov najveći kvalitet, on jednostavno ne voli izgubiti. Ranije je imao taj problem da je bio sebičan, ali jednom sam mu rekao da je jednostavnost savršenstvo. Sada igra upravo tako, veoma racionalno - konstatuje Adžem.

Bivši fudbaler Željezničara kaže kako je Gojaka oduvijek vidio kao veznog fudbalera, te da mu nikada i nije pokušao namijeniti bilo kakvu drugu ulogu.

- Ukinuli smo mu tu sebičnost, mislim da smo ga i usmjerili na vrijeme, i to na način da smo mu objasnili ono što je najbolje za njega. On je pravi vezni igrač. Koristio sam ga uglavnom kao zadnjeg veznog, iako je on volio igrati malo više ispred, bliže golu. On je trkački veoma jak. U kadetima je bio "kao muha", bilo ga je na sve strane, pokrivao je i trčao više negoli je trebao. A mogu vam reći da je svojevremeno imao najbolji bip-test, ne među kadetima ili omladincima, već i među seniorima Željezničara - otkriva Adžem.

Nažalost, iako je ovaj sjajni mladi fudbaler stasao na Grbavici, za seniorski tim najtrofejnijeg kluba nikada nije nastupio, a Željo je na njemu zaradio tek "nešto malo".

Adžem kaže da se u vrijeme kada je Gojak trebao biti priključen seniorskoj ekipi ispričalo mnogo verzija te priče, no tačna je samo jedna.

- Dobro se sjećam kada me Amar Osim, tadašnji menadžer, pitao za koliko Gojak može igrati za seniorsku ekipu. Moj odgovor je bio za šest mjeseci. Nažalost, mnogi su tada mislili da nije uredu da kadet dobija šansu prije juniora - kaže stručnjak koji je napravio nekoliko odličnih fubalera posljednjih godina, te dodaje: "Bilo je raznih priča o Gojaku. Pričalo se da je njegov otac od Amara Osima tražio da Ameru garantuje minutažu. Bio sam na tom sastanku, i to je čista laž. Jedino što je otac tražio bilo je da momak krene na pripreme s prvim timom, a tek nakon obavljenih priprema da klub donese odluku o njegovoj budućnosti."

Nažalost po Želju bilo kakav dogovor sa Gojakom je izostao. Bivši mladi reprezentativac BiH tada je karijeru nastavio u Olimpiku, kojem je Zdravko Mamić za fudbalera koji je danas jedan od najvrednijih eksponata na Maksimiru platio skoro pola miliona eura.

- Fulili smo par igrača, a sada se radujemo nekom postotku umjesto što smo realno trebali zaraditi mnogo više. Vjerujte mi da je Gojak igrač kojeg će Dinamo prodati za 15-20 miliona eura - konstatuje Adžem ono što je već u svojoj glavi već vjerovatno imao Zdravko Mamić u februaru 2015. godine kada je odlučio angažovati fudbalera koji danas, prema Transfermarktu, vrijedi tri miliona eura.

Nesumnjivo da će Gojakova vrijednost sigurno rasti u narednom periodu, vjerovatno i ubrzano, pogotovo ukoliko nastavi igrati na ovom nivou i na ovakav način.

Pobjednička fotografija nakon trijumfa nad Spartakom i osiguranog "evropskog proljeća"

Adžem smatra kako i novi trener Dinama Nenad Bjelica ima itekakve zasluge za Gojakov progres i fudbalski razvoj, ali i dobre igre u ovoj sezoni.

- Amer je ponajbolji igrač Dinama već posljednjih nekoliko utakmica, i nije nikakvo čudo što ga trener konstantno hvali. On mnogo radi za ekipu, a pravu priliku mu je dao upravo Nenad Bjelica, jer kod ranijih trenera je bio samo "obični Bosanac". Ranije su morali možda igrati neki drugi, ali ako mene lično pitate, Dinamo nikad nije imao bolju ekipu, radnu, mladu, potentnu. Vidim ih daleko, pogotovo ako sačuvaju kostur tima za narednu sezonu - rekao je Adžem na kraju razgovora za Faktor, uz opasku da će novopečenog Zmaja "morati naružiti", ali nam nije želio otkriti zbog čega.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.