open-navfaktor-logo
search
Obilježavanja
Ahmed Baljić: Fond je podržao zaposljenje oko 4.300 osoba sa invaliditetom
Baljić dodaje kako još sistemski nije riješena implementacija zakona u dijelu uplate posebnog doprinosa, u visini od jedne četvrtine prosječne mjesečne plaće u FBiH, a koji svakog mjeseca moraju plaćati poslodavci za svakog 16. radnika, ako nemaju zaposlenu osobu sa invaliditetom
03.12.2019. u 16:17
get url
text
Centralna manifestacija obilježavanja 3. decembra za područje FBiH održana je u Zenici

Centralna manifestacija obilježavanja 3. decembra - Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, za područje Federacije Bosne i Hercegovine održana je u Penzionerskom domu sa stacionarom Zeničko-dobojskog kantona u Zenici.

U sklopu te manifestacije održan je i okrugli stol na temu "Zapošljavanje osoba sa invaliditetom; juče, danas, sutra", tokom kojeg su prezentirani konkretni pokazatelji o zapošljavanju uz podršku Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalidnih lica FBiH, Udruženja “Ortaštvo” te Saveza ratnih vojnih invalida FBiH (SRVIFBiH).

Zadaća tog fonda, kako je istakao v.d. direktora Ahmed Baljić, jeste da svim osobama na području FBiH čiji je stepen invalidnosti 60 i više posto pruži kompletnu podršku. Dodao je i da zvaničan registar takvih osoba ne postoji, ali se kalkuliše da 8,5 do 15 posto populacije otpada na osobe sa invaliditetom.

- Posredstvom Fonda finansiramo njihovo školovanje, doškolovavanje, edukaciju, prekvalifikaciju… Putem novčanih stimulansa obezbjeđujemo sredstva za njihova zapošljavanja, a za sve koji su zaposleni pod posebnim uslovima održavamo njihovu trajnu zaposlenost tako što refundiramo kompletne doprinose. Želim istaknuti da je u periodu od 2011. do 2015. godine sredstvima Fonda bilo zaposleno oko 670, a od 2015. godine pa do sada zaposleno je oko 4.300 osoba sa invaliditetom- kazao je direktor Baljić, koji je napomenuo kako je pomak u broju zaposlenih urađen pod jednakim pravnim okolnostima.

Baljić dodaje kako još sistemski nije riješena implementacija zakona u dijelu uplate posebnog doprinosa, u visini od jedne četvrtine prosječne mjesečne plaće u FBiH, a koji svakog mjeseca moraju plaćati poslodavci za svakog 16. radnika, ako nemaju zaposlenu osobu sa invaliditetom.

- Manje-više, sistem u tom dijelu još funkcioniše na principu dobrovoljnosti – kaže Baljić, koji se nada da će se to promijeniti te da će poslodavci izvršavati svoje obaveze.

Uprkos tome što je 2016. godine oformljeno i Odjeljenje za podršku korisnicima sredstava Fonda i ove su godine imali veliki broj aplikanata koji su odbijeni zbog formalno-pravnih razloga.
Predsjednik SRVI FBiH Esad Delić napomenuo je kako su od prije tri-četiri godine i pripadnici te populacije u znatnoj mjeri počeli aplicirati za sredstva tog fonda.

- Zaposlili smo preko 3.000 i otvorili 150 privrednih društava ili radionica. Mislimo da je to zadovoljavajući nivo, ali, normalno, nikada nismo u potpunosti zadovoljni. Uvijek težimo boljem, ali, za sada, ovo je dobro - kaže Delić.

On dodaje kako su RVI preko 60 posto već penzionisani pa su pokrenuli izmjenu zakona, koji bi išao u korist i drugim invalidima, da se pravo na podršku ostvari i sa stepenom invaliditeta manjim od 60 posto.
Delić napominje kako preko 5.000 ima samo nezaposlenih RVI, stepena invalidnosti do 50 posto, pa bi zakonskim izmjenama privredni subjekti dobili novu radnu snagu.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.