open-navfaktor-logo
search
Srbija
Aktivisti sa Doma omladine u Beogradu uklonili natpis "Ratko Mladić srpski heroj"
Aktivisti su večeras uklonili natpis koji je ispisan na Domu omladine Beograda "Ratko Mladić srpski heroj", javlja Anadolija.
25.11.2021. u 20:26
get url
text

VEZANI TEKST - Beograd: Natpis "Ratko Mladić srpski heroj" prelijepljen naljepnicama "Ratko Mladić ratni zločinac"

Ranije danas predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Žena u crnom i Inicijative mladih za ljudska prava naljepnicama su prelijepili natpis koji je ispisan na Domu omladine Beograda.

Na naljepnicama kojima su prelijepili natpis pisalo je "Ratko Mladić osuđen za genocid" i "Ratko Mladić ratni zločinac". Koristili su i naljepnice s karikaturama koje prikazuju predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako se pred muralom posvećenom Mladiću krije iza ženske suknje na kojoj piše "Kućni savjet".

Akciju na koju je pozvao Fond za humanitarno pravo predvodile su Nataša Kandić, Staša Zajović, Ivan Đurić i Aida Ćorović, a prekrivanje grafita pratila je muzika grupe "Ekatarina Velika".

Sve je nadgledalo nekoliko uniformisanih policajaca i nekoliko njih u civilu, a tokom prekrivanja grafita građani, od kojih su neki obećavali da će naljepnice ukloniti, nesmetano su prolazili pored aktivista. Policija je tada legitimisala ljude koji su učestvovali u akciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.