U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske, Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske i Univerzitetskoj bolnici u Foči izvršeno je testiranje 376 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod 60 osoba. Radi se o 30 muškaraca i isto toliko žena, od kojih je 21 mlađe, 35 srednje i četiri osobe starije životne dobi.

Prema mjestu prebivališta, 12 osoba je iz Srpca, 10 iz Banje Luke, šest iz Zvornika, po pet iz Bosanske Kostajnice i Prijedora, po četiri iz Doboja i Bosanske Gradiške, po dva iz Kotor Varoša i Modriče i po jedna iz Dervente, Bosanske Dubice, Čelinca, Milića, Teslića, Laktaša, Oštre Luke, Bosanskog Novog, Rogatice i Mrkonjić Grada.

Najveći broj novooboljelih su kontakti pozitivnih lica na mjestima lokalne transmisije virusa i porodični kontakti.

U posljednja 24 sata, Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljen je jedan smrtni slučaj kod kojeg je potvrđeno prisustvo novog virusa korona. Radi se o ženi starije životne dobi sa više udruženih oboljenja iz Teslića.

Prema podacima Federalnog zavoda za javno zdravstvo u protekla 24 sata u Federaciji BiH testirana su 543 uzorka, od kojih su 33 pozitivna na COVID-19. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom (17), Unsko-Sanskom (1) i Kantonu Sarajevo (15).

U Federaciji BiH do sada je testirano 48.328 uzoraka, a COVID-19 je potvrđen kod 1.594 osobe. Zaključno sa današnjim danom, u Federaciji BiH oporavljeno je 996 pacijenta, dok su trenutno aktivna 552 slučaja pozitivna na COVID-19. Zabilježeno je ukupno 46 smrtnih slučajeva.

Do sada je u RS-u potvrđeno 1.905 slučajeva virusa korona, a preminulo je ukupno 120 osoba.

U ovom entitetu do sada se oporavilo ukupno 1.258 osoba. Na SARS-CoV-2 testirano je ukupno 34.239 osoba.

Ukupan broj hospitalizovanih je 111, u Univerzitetsko kliničkom centru Republike Srpske 49, a u općim bolnicama 62.

U protekla 24 sata na području Brčko distrikta nema novozaraženih koronavirusom, saopćeno je iz Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

Međutim, registrovan je jedan smrtni slučaj uzrokovan ovom infekcijom.

- Pacijent koji je bio smješten u Bolnici u Brčkom, a koji je bio zaražen virusom korona, preminuo je u petak, 19.6.2020. godine - navodi se u saopćenju.

Ostali trenutno zaraženi se nalaze u samoizloaciji, pod zdravstvenim su nadzorom i nemaju simptome.

U Brčkom je od koronavirusa do sad oboljelo ukupno 26 osoba, ozliječeno ih je 16, dok je preminulo pet osoba.