Kako prenosi Kossev, Kurti je rekao da dolaze iz Beograda ili čak Rusije koja, kako je rekao, namjerava da iskoristi zapadni Balkan za napad na Evropsku uniju i NATO.

- Ne vjerujem da su autori ovih "ne-dokumenata" zapadne prijestolnice, sigurno ne SAD, ali ni evropske. Vjerujem da ovo dolazi iz Beograda, a možda čak i sa sjeveroistoka. Interes Ruske Federacije je da zapadni Balkan iskoristi za napad na EU i NATO. Trudim se danju i noću da ubijedim međunarodnu zajednicu u ono što je ispravno i korisno - rekao je Kurti.

Prema riječima Kurtija namjera Beograda je da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja u njemu.

- Ahtisarijev plan je na udaru, namjera Beograda je da otvori Ahtisarijev paket i sva pitanja koja su bila unutra. Formula uspjeha, koja je također moralna i politička obaveza, jeste da mi branimo nezavisnost i da međunarodni akteri brane Ahtisarijev plan protiv Srbije. Cilj Srbije je bosnizacija Kosova, da Kosovo postane propala država. Cilj je napad na suverenitet i teritorijalni integritet otvaranjem Ahtisarijevog paketa. Ahtisarijev plan je dijete internacionalaca, internacionalci ga moraju zaštititi, dok ja branim naše voljeno, nezavisno Kosovo - izjavio je premijer Kosova.