open-navfaktor-logo
search
Mostar
Aluminij: Obećana plaća radnicima, no brod i dalje tone
Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata uposlenika Aluminija, dodaje da je glavni problem trenutno slaba saradnja menadžmenta i Vlade FBiH
21.11.2018. u 12:41
get url
text

Radnici Aluminija, nekadašnjeg mostarskog giganta, nakon održanog jednosatnog štrajka upozorenja od Uprave preduzeća su dobili obećanje da će plata biti isplaćena do 27. novembra.  Radnici traže da im se uplati plaća za oktobar, doprinosi, da se riješi problem sistematizacije i da se poštuju postojeći ugovori s Upravom poduzeća. Prema riječima Mate Čarapine, iz štrajkačkog odbora, sve se plaća samo su radnici ostali neisplaćeni.

Održan je prvi od tri najavljena štrajka, a radnici su još ranije najavili i mogućnost protesta te generalnog štrajka ako se ne udovolji njihovim zahtjevima.

Predsjednik Sindikata Romeo Biokšić ističe kako se sa štrajkom upozorenja nastavlja, unatoč obećanju za uplatu plaće od direktora društva. No, kako dodaje, rješenje problema vezano za cijenu električne energije i sirovina još se ne nazire. Sramotno je i žalosno, dodaje, da se Vlada FBiH još nije očitovala na dopise predstavnika radnika o potrebnom sastanku.

Pero Bebek, predsjednik Skupštine Sindikata uposlenika Aluminija, dodaje da je glavni problem trenutno slaba saradnja menadžmenta i Vlade FBiH.

-Struja se kupuje svaki dan, trenutna je cijena 85 dolara po megavatu. Zadnje pozitivno poslovanje Aluminija je bilo za vrijeme Mije Brajkovića, kada je struja bila 29 eura. Cijene struje od odlaska Brajkovića stalno su bile 48, 53, 64 eura, Brajković je jednu četvrtinu proizvodnje isključio na cijeni od 70 eura. Svaki novi menadžment, sedam direktora, svi su poslovali s minusom, nije niko mogao poslovati s tako velikom cijenom struje. Neće moći izdržati više od par dana bez pomoći Vlade. Mi smo utopljenik koji čeka spas - poručuje Bebek. 

Pored struje, trenutno je problem i glinica.

-Proizvodni proces se odvija otežano. Rezervnih dijelova nemamo, nekako se krpimo. Po zadnjoj informaciji i glinica je zastala u Pločama, ako bi se to desilo još koji dan nestalo bi glinice i to bi bio kraj - naglasio je Bebek.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.