Edin Džeko, kapiten fudbalske A reprezentacije Bosne i Hercegovine, bit će najveća prijetnja golu Italije u sutrašnjem meču 9. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koji se igra u Zenici sa početkom u 20.45 sati.

Dijamant je dobro poznat italijanskoj javnosti, s obzirom na to da u dresu Rome rešeta mreže u Serie A. Italijanski mediji žele znati sve o korpulentnom napadaču, pa su kontaktirali i Amara Osim, trenera Željezničara, koji je Džeku "gurnuo u vatru" davne 2003. godine u duelu protiv Žepča.

Koje je prvo sjećanje koje se veže uz Edina Džeku, bilo je pitanje novinara Teleradiostereo.

- Već smo iz prvih koraka mogli vidjeti da je Edin drugačiji. Sa 11 godina je pravio razliku s vršnjacima i pratili smo ga korak po korak. Sudbina je htjela da postanem trener prvog tima Željezničara i samim tim trener Džeke, koji nam se u međuvremenu pridružio - kazao je Osim.

Jeste li odmah shvatili da će Džeko postati vrhunski igrač?

- Kao što sam rekao ranije, bilo je jasno da on ima nešto više od vršnjaka. Ali istovremeno je bilo teško zamisliti takav put. BiH je tada imala mnogo problema i u državi koja je tek izašla iz rata, bilo je teško zamisliti da će izrasti tako dobar igrač. Ali on je bio uporan i sasvim je zasluženo došao do ovog nivoa.

Da li ste još u kontaktu?

- Da, naravno. Bio sam u Rimu i gledao neke njegove utakmice, protiv Shakthara, u utakmici u kojoj je postigao gol. Bio sam protiv Barcelone i tada je postigao gol. Uskoro ću doći u Rim na utakmicu protiv Juventusa. Nadamo se da ću donijeti sreću i njemu i Romi.

Jeste li iznenađeni kada vidite Džekinu evoluciju u karijeri?

- Sretan sam zbog njega. Ponosan sam što sam ga trenirao. Teško je pretpostaviti da bi mladi fudbaler, koji je krenuo iz BiH, mogao imati priliku da osvoji prvenstvo Njemačke i Engleske i da postane vrlo važan igrač Rome.

Prošlog ljeta Džeko je odbio preći u Inter kako bi ostao u Romi. Da li je to ispravna odluka?

- Ne postoji samo tehnička strana u sličnom izboru, tu je i ljudski aspekt, afekti. U Rimu je dobro, rođena su mu djeca, porodica je vezana za grad. U Interu je vjerovatno mogao igrati i osvojiti još nekoliko naslova, ali Roma je ujedno bila i izbor srca. Nije tu riječ samo o fudbalu već i o ljudskom aspektu. U Rimu mu je dobro, djeca su mu tu rođena, porodica mu je vezana za taj grad. U Interu bi vjerovatno mogao osvojiti više trofeja, no Roma je izbor njegovog srca.

Koliko je teško biti trener u BiH?

- Teško je kao i u svim ostalim dijelovima svijeta. Nema velikih razlika. Uvijek se traže rezultati, a predsjednici nemaju mnogo strpljenja. Naš fudbal raste, ali postoji još mnogo stvari koje ne idu dobro i problemi koje treba riješiti - zaključio je Osim.