open-navfaktor-logo
search
Preko 600 takmičara
Ambasador Japana svečano otvorio 19. Međunarodni turniru "BiH and Nippon"
Vjerujemo da sport ima snagu i mogućnosti da zbliži ljude i promoviše međusobno razumijevanje, kazao Hideyuki Sakamoto
28.09.2019. u 11:55
get url
text

Devetnaesti Međunarodni judo turnir "BiH and Nippon" počeo je danas u sportskoj dvorani hotela Hills na Ilidži. Turnir koji već tradicionalno organizuju Judo saveza Federacije BiH i Judo klub Bosna u saradnji sa Ambasadom Japana u Bosni i Hercegovini svečano je otvorio njegova ekscelencija Hideyuki Sakamoto, ambasador Japana u našoj zemlji.

- Predstavlja mi veliku čast i zadovoljstvo sudjelovati u 19. po redu judo turniru "BiH and Nippon". Iskoristio ih ovu priliku da se posebno zahvalim gospodinu Crnogorcu i njegovom kolektivu za kontinuiranu organizaciju ovog turnira već skoro dvije pune decenije. Također bih se volio iskreno zahvaliti svim prisutnim sportistima, judokama, koji će se takmičiti na današnjem turniru - kazao je Hideyuki Sakamoto, ambasador zemlje koja će biti domaćin narednih Olimpijskih igara.

Judo je u porodicu olimpijskih sportovao ušao upravo na Olimpijskim igrama održanim u Tokiju prije 55 godina.

- Judo je postao olimpijski sport 1964. godine, na Ljetnim igrača u Tokiju. Danas je popularan sport u svijetu, te se broj evropskih judoka povećava. Judo znači "nježan način", "nježan pristup" na japanskom. Vjerujemo da sport ima snagu i mogućnosti da zbliži ljude i promoviše međusobno razumijevanje. Ovim putem bih da zaželim najveći uspjeh bh. sportistima, kojima je dat ovaj zadatak zbližavanja ljudi u ovoj zemlji kroz prijateljsko takmičenje, sport i dijalog - dodao je japanski ambasador, te turnir svečano proglasio otvorenim.

Na ovogodišnjem turniru učestvuje preko 600 takmičara i takmičarki iz cijele Bosne i Hercegovine, ali i iz regiona, a nastupit će judoke iz čak 69 klubova u uzrasnim kategorijama od šest do 18 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.