open-navfaktor-logo
search
Linda Thomas-Greenfield
Ambasadorica SAD-a u UN-u: Pozivamo da se hitno osiguraju sredstva za održavanje izbora u BiH
Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država Linda Thomas-Greenfield se zahvalila visokom predstavniku u Bosni i Hercegovini Christianu Schmidtu na izvještaju pred Vijećem sigurnosti UN-a, a predsjedavajućem Predsjedništva BiH Šefiku Džaeroviću na prisustvu sjednici.
11.05.2022. u 19:52
get url
text
Linda Thomas-Greenfield

- Vaše procjene su nevjerovatno vrijedne. Osigurali ste da međunarodna zajednica bude informisana o situaciji na terenu. Uradili ste posao vrijedan divljenja u teškim okolnostima, a posebno pošto je sigurnost Evrope ugrožena brutalnim ratom Rusije protiv Ukrajine - kazala je Thomas-Greenfield.

Dejtonski mirovni sporazum, naglasila je, ključan je za mir i stabilnost.

- Suverenitet BiH i terotorijalni integritet BiH je prioritetan i neupitan. Ali kao što smo danas čuli, ova teško izborena stabilnost je ugrožena. Slažemo se sa ocjenom visokog predstavnika da je ovo opasan put za sve građane BiH i šire regije. Lokalni politički lideri koriste zapaljivu retoriku, prijeteći da će spriječiti ili bojkotirati izbore, i odbijaju se uhvatiti u koštac s korupcijom. SAD osuđuju ovo ponašanje. Konkretno, svi bi trebali biti zabrinuti zbog koraka koje su preduzeli Milorad Dodik i Replika Srpska da blokiraju državne institucije u sprovođenju volje naroda i da oduzmu nadležnosti državi. Vlasti Republike Srpske također rade na povlačenju iz ustavnog, pravnog i institucionalnog poretka započetih i uspostavljaju paralelne državne okvire - navela je Thomas-Greenfield.

Želim da budem jasna, ove aktivnosti su nedemokratske, eskalirajuće, nisu u duhu ni slovu Dejtona, navela je i dodala da su ugroženi zdravlje, prosperitet i budućnost cijele zemlje i njenih građana.

Pozivi za bojkot izbora i kreiranje novih teritorijalnih organizacija, od strane lidera bosanskih Hrvata, istakla je Thomas-Greenfield, također su opasni i mogu dovesti do ugrožavanja mira i sigurnosti u regionu.

- Nažalost, svi etnonacionalistički lideri, uključujući i bošnjačke stranke, odlučili su iskoristiti korupciju, strah i podjele kako bi ostali na vlasti. Oni su iznutra narušili povjerenje u institucije zemlje. Svi lideri zemlje snose odgovornost za izazove sa kojima se sada ona suočava. SAD žale zbog sve većih podjela i retorike koju političke stranke koriste za podsticanje tenzija i odvraćanje pažnje od drugih pitanja, uključujući raširenu korupciju. Cijenimo napore visokog predstavnika da smiri ove tenzije i ohrabri strane da ih riješe kroz dijalog. Izabrani zvaničnici moraju se vratiti u institucije na svim nivoima, da pokrenu reforme, borbu protiv korupcije i pomirenje - kazala Thomas-Greenfield.

Najefektivniji protuotrov korpuciji je demokratija, rekla je ambasadorica te naglasila da SAD pozdravljaju odluku Centralne izborne komisije BiH da raspiše izbore.

- Pozivamo da se hitno osiguraju sredstva za održavanje izbora. To je osnovna dužnost svake demokratije, da građani imaju pravo da izaberu svoje predstavnike. Naglašavamo da je ispunjavanje "5+2 agende" preduvjet za zatvaranje OHR-a i tranzicije BiH. Bez te agende uloga OHR-a u provedbi odredbi Dejtonskog sporazuma ostaje nezamjenjiva. Žalimo zbog napora nekih zemalja da potkopaju mandat i legitimitet visokog predstavnika - zaključila je Thomas-Greenfield.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.