Ovim dokumentima se, uz manje korekcije samog kolektivnog ugovora koje se odnose na odsustvo službenika povodom dobrovoljnog darivanja krvi, način obračuna plaće, te povećanje maksimalnog iznosa za naknadu za prijevoz i važenje Kolektivnog ugovora produžilo za naredne dvije godine.

- Današnjim potpisivanjem aneksa kolektivnog ugovora i Sporazuma o njegovom produženju nastavljamo izuzetno uspješan socijalni dijalog kojeg gajimo sa svim sindikatima. U ova izuzetno bremenita vremena ovim pokazujemo jednu volju da pokušamo sačuvati stabilnost nešeg sistema, a također ovim realiziramo i naše obećanje da ćemo svim budžetskim korisnicima, a ne samo uposlenicima u oblastima obrazovanja, izvršiti povećanje plaće u iznosu od oko 9 posto u odnosu na plaću iz mjeseca decembra prošle godine - kazao je premijer Halilagić.

Svoje zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i uspješno završenim postupkom kolektivnog pregovaranja izrazili su danas i predstavnici Sindikata. Osim postupka kolektivnog pregovaranja predstavnici Sindikata su izrazili zadovoljstvo donošenjem Zakona o plaćama, koji je, kako kažu, statusni zakon kojim su riješeni dugogodišnji problemi državnih službenika i namještenika u TK.

- Uz donošenje Zakona o plaćama, koji je zakonski regulirao ovu oblast kada su u pitanju državni službenici i namještenici u TK, današnji Sporazum i Aneks su benefit i strateška osnova za naredni period. U tom smislu Vlada TK ima podršku ovog sindikata - kazao je predsjednik Kurtović i pozvao Vladu da dosadašnju saradnju sa Sindikatom nastavi i u narednom periodu.