Armin Hodžić, predsjednik Bošnjačkog nacionalnog vijeća, uputio je otvoreno pismo Aleksandru Tolnaueru, predsjedniku Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske. Njegovo pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine Tolnauer,

Ne obraćam Vam se samo kao predsjedniku temeljne manjinske institucije u Republici Hrvatskoj i svojevrsnom čuvaru Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina u Hrvatskoj, nego i kao pripadniku židovske nacionalne manjine, računajući na Vašu osjetljivost i višak savjesti kada su u pitanju teme najtežih ratnih zločina. Kao što Vam je poznato Židovi i Bošnjaci su dva naroda koji su preživjeli genocid u 20. stoljeću. Stoga, vjerujem da možete u potpunosti shvatiti s kojom razinom trauma nakon izvršenog genocida se suočava bošnjački narod.

Gospodine Tolnauer, kao što Vam je poznato, genocid je na Međunarodnom tribunalu u Haagu presuđen za Srebrenicu, ali planski je provođen od vodstva tzv. republike srpske na čitavom teritoriju BiH. S druge strane Međunarodni tribunal u Haagu je djelovanje tadašnjeg političko-vojnog vodstva hrvatskog naroda presudio kao Udruženi zločinački poduhvat u Bosni i Hercegovini. Za jedan od vidova tog poduhvata podignuta je optužnica Tužilaštva BiH za tzv. Žepačku grupu i ratne zločine nad civilima koje je izvršio HVO u Žepču i njegovoj široj okolici. Jedna od specijalnih postrojbi koja je bila uključena u etnička čišćenja terena i "zbrinjavanje" ratnih zarobljenika u koncentracijske logore zvala se "Albančevi anđeli" pod zapovjedništvom Čollakua (Kikija) Esada.

Kao što Vam je poznato, riječ je o osobi koja je predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj koju finansira institucija kojoj ste na čelu i udruzi koja je kandidirala Erminu Lekaj Prljaskaj za saborsku zastupnicu.

Čollaku (Kiki) Esad optužen je za ratne zločine od Tužilaštva BiH te je pobjegao pravdi, a optužnica uključuje silovanje tri ženske osobe bošnjačke nacionalnosti, odrubljivanje glave osobi srpske nacionalnosti, mučenja i pljačkanja civilnih zarobljenika bošnjačke nacionalnosti. Gospodine Tolnauer, imali smo priliku slušati dokumentirana svjedočenja logoraša i silovanih žena. Ona su stravična, a naša je moralna obaveza da uz pružanje utjehe i pomoći tim teško traumatiziranim ljudima pomognemo u traženju i kažnjavanju njihovih mučitelja.

Gospodine Tolnauer, duboko smo uvjereni, s obzirom na svjedočanstva preživjelih žrtava, da je jedan od takvih mučitelja Čollaku (Kiki) Esad. Od Vas tražimo da iskoristite svoj utjecaj i da nas na svaki način pomognete da se Čollaku (Kiki) Esad izruči Bosni i Hercegovini gdje će mu biti suđeno. U međuvremenu od Vas tražimo da preispitate djelovanje Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj koju vodi optuženik za ratne zločine. S moralne strane posve je neprihvatljivo finansiranje ove udruge. Mi znamo da moral nije zakonska obaveza, ali Vi ćete kao pripadnik židovske manjine razumjeti o kakvoj vrsti etike je ovdje riječ.

Nadalje, od Vas tražimo da preispitate političko pokroviteljstvo koju članica Savjeta za nacionalne manjine Ermina Lekaj Prljaskaj daje optuženiku za ratne zločine te da takvu vrstu ponašanja sankcionirate, osudite i da se od nje ogradite. Pritom naglašavamo i želimo da znate kako za Bošnjake u Hrvatskoj nema nikakvu težinu mišljenje Ishaka Hodžića, nedavno izabranog člana Savjeta za nacionalne manjine kojemu predsjedate. Naime, Ishaka Hodžića nisu izabrali Bošnjaci nego vladajuća većina na vlasti, prema našim informacijama uz svesrdno lobiranje upravo Ermine Lekaj Prljaskaj.

Upućujemo Vam molbu da ovu temu uvrstite kao jednu od tačaka Dnevnog reda na sljedećoj sjednici Savjeta za nacionalne manjine, uz prijedlog da sjednici budu prisutni predstavnici Bošnjačkog nacionalnog vijeća. Gospodine Tolnauer, nadamo se da ćete uvažiti naše argumente i da smo Vam uspjeli približiti nagomilane frustracije bošnjačke nacionalne manjine u Hrvatskoj koje se mogu sažeti u jednu rečenicu: "Bošnjake u Hrvatskoj u Hrvatskom saboru predstavlja politička pokroviteljica optuženika za silovanje Bošnjakinja i mučenje bošnjačkih civila u koncentracijskim logorima."

Za nas je takvo stanje krajnje neprijatno i nedopustivo. Naravno, stojimo Vam na raspolaganju za dodatne informacije, a ako je potrebno, organizirat ćemo Vaše putovanje u Žepče gdje možete uživo razgovarati sa svjedocima ratnih zločina koje je počinio predsjednik Unije Albanaca u Republici Hrvatskoj, satnik HVO-a i zapovjednik jedinice "Albančevi anđeli" Čollaku (Kiki) Esad.

Hvala Vam na razumijevanju!

Više o ratnom putu Čollakua možete pročitati ovdje.