open-navfaktor-logo
search
Nije najveći ikad
Australac prozvao Srbijanca: Novak Đoković nema ono što je imao Muhamed Ali
Srbijanski teniser Novak Đoković u nedjelju je deseti put u karijeri osvojio Australian Open.
01.02.2023. u 12:14
get url
text

Tako je stigao do svoje 22. Grand Slam titule u karijeri čime se izjednačio sa Rafaelom Nadalom. Također, postao je drugi teniser u Open eri koji ima deset ili više titula na nekom Grand Slamu (na vrhu je Nadal koji je 14 puta osvojio Roland Garros).

Mediji u Srbiji Đokovića su proglasili najvećim u historiji tenisa, ali su dobili brutalan odgovor iz Australije, pišu Sportske novosti. Novinar Herald Suna Scott Gullan smatra kako se srpski teniser ničime ne može mjeriti s ostalom dvojicom i biti "GOAT".

- Postoji i druga strana priče, ona o inspiraciji, osvajanju srca, postavljanju putokaza za druge, činjenje svijeta boljim i nuđenja nečeg višeg od udaranja loptice preko mreže uspješnije od drugog tenisera. Čak i da pričamo o samoj statistici, ona i dalje ne ide u korist Novaka Đokovića - napisao je australski novinar.

Ističe da će se Nadal, uprkos povredi u Melbourneu, pojaviti na Roland Garrosu "gdje titule osvaja i zavezanih ruku".

- Što god mislili o Margaret Court, ona ima 24 Grand Slam titule, odnosno čak 64 ako gledamo i parove i mješovite parove. Tu je i Serena Williams koja ima 23 Grand Slama, pa Steffi Graf sa 22 koja je jedina osvojila svaki Grand Slam barem po četiri puta, a ima i Zlatni Slam (sva četiri Grand Slama i zlato na Olimpijskim igrama).

Tu je i Rod Laver koji je jedini osvajao kalendarski Grand Slam i to dva puta, dok Đokoviću to nije uspjelo niti jednom. Nije osvojio najviše Australian Opena (Court), nije osvojio ni najviše Roland Garrosa (Nadal), niti najviše Wimbledona (Federer), a u svojoj biografiji ima i samo tri titule na US Openu - navodi Scott Gullan.

VEZANI TEKST - Prostački: Novak Đoković psovao navijačima

Pita se šta je to zapravo Đoković napravio za tenis van terena.

- Dakle, što je to Đoković napravio za tenis van terena? Sigurni smo da postoji neki tamo humanitarni rad, ali prva stvar koja nam pada na pamet su sebične, sramotne zabave za vrijeme pandemije koronavirusa koje su utjecale na to da se širi zaraza. Tu je i debakl s vizom za Australiju zbog njegovih antivakserskih stavova.

To je njegov lični izbor na koji očito ima pravo, ali pokušati ući u zemlju koja ima striktna pravila tražeći rupu u zakonu bilo je bezobzirno, kalkulantski i jednostavno sebično - piše Australac, uz zaključak:

- Kada govorimo o statusu najboljeg ikad, brojke nikada ne trebaju biti odlučujući faktor. Pogledajte recimo Muhameda Alija, jednog od najvažnijih sportista 20. vijeka kojeg smatraju najvećim bokserom ikad. Je li on imao najbolje rezultate svih vremena? Ne, ali kad se uzmu u obzir drugi faktori, imao ih je. Đoković ih nema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.