open-navfaktor-logo
search
Teška situacija
Australsko-bosanski glumac Strik posjetio žrtve zemljotresa u kontejnerskim naseljima u Turskoj
Poznati australsko-bosanski glumac Reshad Strik posjetio je kontejnerska naselja u kojima su smještene žrtve zemljotresa koji su pogodili južne provincije u Turskoj 6. februara.
06.04.2023. u 12:06
get url
text

Strik je došao u Tursku kako bi posjetio stradale ljude i ohrabrio ih u teškim momentima kroz koje prolaze.

Kao volonter Fondacije Diyaneta, Strik se susreo sa građanima Hataya, jedne od provincija koje su najviše pogođene razornim zemljotresima.

Glumac bosanskog porijekla tokom posjete igrao se s djecom i učestvovao u drugim aktivnostima.

Strik je u razgovoru za Anadoliju kazao da se trudi biti zajedno sa žrtvama zemljotresa, kada god ima priliku.

FOTO: AA

- Bio sam u ovoj regiji mnogo puta u sklopu televizijskog programa na kojem sam radio. Zaista mnogo volim ove gradove koji su nedavno pogođeni zemljotresom. Sanliurfa, Gaziantep, Adana, Kahramanmaras, Hatay... Putujem okolo, razgledam ova mjesta i prosto ne mogu da vjerujem - rekao je Strik.

Ispričao je da je imao priliku da upozna mnoge porodice u toj regiji, zahvaljujući dokumentarnom programu koji je snimao pet godina. Napominje da je zemljotres pogodio skoro sve ljude u regiji.

- Pitam se šta sada rade porodice kod kojih sam bio u sklopu snimanja dokumentarnog filma. Zvao sam neke od njih telefonom, ali nisam mogao da ih dobijem. Nema traga od njih. Situacija je vrlo teška - kazao je glumac.

FOTO: AA

Dodaje da je zemljotres u Hatayu bio posebno strašan i razoran.

- Posjetio sam Antakyu. Na cijelom svijetu ne postoji nešto ovako. Razgovarali smo s ljudima koji borave u šatorima tokom mjeseca ramazana. Ovi ljudi su nam jako važni. Želio sam doći ovdje i ranije, ali nisam mogao zbog zdravstvenih problema - rekao je Strik te nastavio:

- Brojne turske fondacije i udruženja angažovale su se kako bi pomogli ovim ljudima i djeci. Ovdje nije uključena samo država, već i privatne kompanije. Ovo je zaista dobro za ove ljude. Ova zemlja je veoma dobra u smislu pomaganja i solidarnosti. Mislim da će ova mjesta ponovo izgledati kao ranije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.