Avdović je danas na tribini Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca govorio o temi "Pogled iz New Yorka – Bosna i Hercegovina i zapadni Balkan" te tom prilikom analizirao američku politiku, intencije i namjere. 

Podsjetio je da se na BiH, tokom rata, gledalo sa empatijama, kroz medije, onako kako je CNN doživljavao rat u BiH.

BiH je, podsjeća on, svakodnevno i stalno bila na naslovnim stranama medija, za razliku od rata u Ukrajini, koga nema svaki dan u medijima, ne onoliko koliko je bilo BiH. 

Danas, kaže on, BiH nije svakodnevno na naslovnim stranicama u SAD-u, ali je još uvijek prisutna, i na ljestvici prioriteta američke administracije je na 26. mjestu. 

Iako danas izgleda da američka administracija ima jedan plan, a pojedini političari drugi, Avdović kaže da to nije tako i da se  zna se ko šta radi. 

Tako naprimjer, specijalni izaslanik SAD-a za zapadni Balkan Gabriel Escobar radi ono što je strategija SAD-a i to ne odudara od onoga što je važno. 

- Da se BiH očuva u svom teritorijalnom integritetu i suverenitetu, ali i da se pomogne neko demokratsko vrijenje unutar same BiH, ne nužno sa istim akterima koji su bili sve ovo vrijeme - kaže Avdović. 

Drugo, dodao je, ima naizgled, anahronih elemenata u odnosu na ono što su proklamovane američke vrijednosti: demokratija, sloboda, ljudska prava.  
 
- Jer, vidimo u Izbornom zakonu BiH, koga su Amerikanci preko visokog predstavnika Christiana Schmidta podržali, i te kako ima narušavanja ljudskih prava, narušavanja onoga što su osnovne američke vrijednosti – istakao je Avdović.  

U tome su, dodaje, prigovori prema američkoj administraciji opravdani, s tim što treba imati u vidu da su zaista prioriteti američke administracije nešto drugo, nego što je BiH. 

- Prioritet američke administracije je Ukrajina, rusko-ukrajinski rat, i u tom kontekstu se sve računa i analizira. To su prioriteti, a BiH je po strani – potcrtao je Avdović.  
 
Amerika ima i regionalni prioritet, smatra on, a to je Kosovo i "Amerikancima je veoma stalo da se riješi problem Kosova, odnosno, priznavanja Kosova od strane Srbije, ako je do toga uopće moguće doći".