open-navfaktor-logo
search
Kršenje mjera
Banovići kao država za sebe: Dok inspekcija miruje, skupovi se održavaju kao da nema pandemije
Predizborna kampanja u Tuzlanskom kantonu uzela je maha posebno u Banovićima, gdje se svake večeri smjenjuju masovni skupovi SDA i PDA, a ponekad se na području ove općine istoga dana organiziraju i dva masovna skupa.
02.11.2020. u 17:09
get url
text
Jedan od skupova PDA u Banovićima

Prema posljednjoj naredbi Kriznog štaba TK, na otvorenom može biti okupljeno maksimalno 80 osoba, međutim, na skupovima imamo stotine, bez distance, s mnogo ljudi koji ne nose maske.

Pozvali smo direktora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Amela Mehanovića, kadra SDA, da ga pitamo da li je iko kažnjen zbog očitog kršenja propisanih epidemioloških mjera, ali on nije odgovarao na naše pozive.

Mehanović: Bez odgovora

Krizni štab Tuzlanskog kantona pokušao je odgovornost za zabranu predizbornih skupova prebaciti na Centranlu izbornu komisiju (CIK) BiH, ali im to nije pošlo za rukom.

VEZANI TEKST - Pirić: CIKBiH niti odobrava, niti zabranjuje predizborne skupove

CIK još nije odgovorio Kriznom štabu Ministarstva zdravstva TK smije li zabraniti predizborne skupove, potvrdila je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

- Mi smo poduzeli što smo mogli, bez da kršimo zakone - kaže ministrica Čolić za Faktor.

Krizni štab TK, prošle sedmice, naložio je političkim strankama koje organiziraju predizborne skupove da, najkasnije 24 sata prije održavanja skupa, obavijeste policiju. Policija ima zadatak da obilazi skupove, a u slučaju kršenja mjera poduzme mjere. Tada su pozvali inspekciju i policiju da aktivnije djeluju da bi zaštitili zdravlje stanovništva. Od tada se ništa nije promijenilo i predizborna kampanja se nastavlja po starom.

VEZANI TEKST - Kod Jajca organizirali koridu uprkos epidemiji COVID-19, a onda je došla policija i inspekcija

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti u FBiH daje ovlasti inspekcijama da kažnjavaju u situacijama kakve imamo u Banovićima. Policija je dužna da pruži podršku inspekcijama i da djeluje ukoliko postoji kršenje javnog reda i mira. Da bi policija u TK mogla kažnjavati građane za nenošenje maski potrebno je izmijeniti Zakon o javnom redu i miru, što je učinjeno u Kantonu Sarajevo, ali ne i u TK. Najveća odgovornost je na inspekcijama, a očito je da političke stranke imaju prešutnu saglasnost za ono što rade iz prostog razloga što ih niko ne ometa.

U TK je trenutno 1.148 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, a u posljednja 24 sata preminulo je čak osam osoba.

Kako sada stvari stoje, predizborni skupovi će biti nastavljeni jer inspekcija ne djeluje, a policija je tu svakako da djeluje kao ispomoć jer nemaju osnova ni da nekoga kazne za nenošenje maski.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.