open-navfaktor-logo
search
Zanimljiv prijedlog
Baskijski rivali uputili zahtjev FS Španije: Athletic Bilbao zbog navijača ostaje bez Evrope
Athletic Bilbao i Real Sociedad, baskijski rivali, su zajedničkih zahtjevom zvanično zatražili odlaganje finala Kupa kralja sve dok njihovi navijači ne budu mogli da prisustvuju utakmici.
04.05.2020. u 15:51
get url
text

Prema navodima španskih medija oba predsjednika uputila su zahtjev Fudbalskom savezu Španije, čije rukovodstvo se planira sastati 8. maja, pojašnjavajući svoju želju da se susret odgodi do datuma koji je pogodan za navijače oba kluba, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ranije su iz Evropske fudbalske federacije (UEFA) dali uputu da će preostalo špansko mjesto u Ligi Evrope pripasti sedmoplasiranom timu La Lige, ukoliko finale Kupa kralja ne bude odigrano ove sezone.

S obzirom da Valencija trenutno zauzima sedmo mjesto na tabeli to bi značilo da bi Athletic Bilbao ostao bez plasman na međunarodnu scenu s obzirom da je tek deseti u prvenstvu.

Real Sociedad je na četvrtom mjestu i za sada se ne mora se brinuti za plasman u Evropu.

- Radije bih igrao finale Kupa kralja pred navijačima nego da se plasiramo u Evropu. Više volim tu opciju nego da igram Ligu Evrope - rekao je nedavno Ibai Gomez, vezni fudbaler Athletica.

Prvobitni prijedlog španskih vlasti bio je da Athletic Bilbao, klub u kojem igra i naš reprezentativac Kenan Kodro, ide u Ligu Evrope bez obzira da li će se finale Kupa igrati ili ne, ali sada je UEFA-ina direktiva drugačija.

Namjera Profesionalne fudbalske lige, pod čijom je ingerencijom Prva i Druga španska liga, je da se sezona 2019/20 okonča. O tome šta će biti sa finalnim duelom Kupa kralja odlučiće FS Španije. Prvobitni termin finala Kupa kralja bio je 18. april, ali je zbog globalne pandemije koronavirusa, kao i La Liga, odgođeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.