open-navfaktor-logo
search
Odluke su pojedinačne
Bećirović mandat počeo spinovanjem: Predsjedništvo BiH (ni)je konačno riješilo problem angažiranja OSBiH
"Predsjedništvo Bosne i Hercegovine iH konačno riješilo problem angažiranja Oružanih snaga u slučaju prirodnih nesreća", naslov je koji je osvanuo danas na tekstu objavljenom na web stranici SDP-a BiH. 
23.12.2022. u 15:35
get url
text

U tekstu se navodi kako je "možda i neopravdano, u sjeni vijesti o imenovanju Borjane Krišto ostala izjava Denisa Bećirovića da je Predsjedništvo BiH konačno riješilo problem angažiranja Oružanih snaga BiH u slučaju prirodnih nesreća". Bećirović je izjavio da je Predsjedništvo BiH jednoglasno podržalo odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH za, kako je objasnio, pomoć stanovništvu. Angažovanje bi uslijedilo na zahtjev lokalnih civilnih vlasti.

- To je dobra vijest. Bili smo svjedoci šta se dešavalo. Posebno kada su bili požari. Koliko je bilo problema - rekao je jučer Bećirović. 

Populizam, demagogija, otvorena pisma i strah od suočavanja s javnošću u bilo kakvoj vrsti polemike, općepoznato je, vezani su uz ime Denisa Bećirovića. 

VEZANI TEKST - Dodik dao saglasnost da helikopteri OSBiH gase požare nakon što je odugovlačio danima

Ali izgleda da je sada sam sebi zadao da krene i u spinovanja i to sa pozicije člana Predsjedništva BiH. 

Angažiranje Oružanih snaga BiH u slučaju prirodnih nesreća uopće nije konačno riješeno, kako je to on servirao javnosti na press konferenciji, a SDP požurio da se danas dodatno pohvali. 

Prema informacijama Faktora iz Predsjedništva BiH, jedino oko čega su se Željka Cvijanović, Željko Komšić i Denis Bećirović složili jeste da se po zahtjevu koji je došao iz Bosanske Gradiške angažiraju jedinice OSBiH na postavljanju pontonskog mosta koji je uništen u poplavama. Zahtjeve lokalne zajednice šalju prema Ministarstvu odbrane BiH, a ovo ministarstvo ih prosljeđuje na odlučivanje Predsjedništvu BiH, gdje je za svaki angažman OSBiH potreban konsenzus. 

VEZANI TEKST - Jednoglasna odluka Predsjedništva BiH: Oružane snage će gasiti požar kod Boračkog jezera

Predsjedništvo BiH nije trajno riješilo ovo pitanje, iako to Bećirović i SDP pokušavaju prikazati kao njegov ogroman uspjeh, jer svaki put lokalne zajednice u slučajevima prirodnih nesreća (poplave, požari...) moraju slati zahtjeve, a tri člana svaki put glasati o tome i donositi pojedinačno odluke. 

U proteklom mandatu Predsjedništvo BiH, i pored čestih blokada i odbijanja Milorada Dodika da glasa za, davalo je saglasnosti za angažman helikoptera OSBiH koji je učestvovao u gašenju požara u Konjicu, Čapljini, Čvrsnica, Blidinje. I naravno, svaki put zahtjevi su pojedinačno razmatrani i za svaki angažman se donosila posebna odluka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.