open-navfaktor-logo
search
Naknada za imovinu
Begajet Ribić prijeti da će štrajkovati do smrti pred Direkcijom "Kreke"
Predsjednik Sindikata "Kreke" Zuhdija Tokić kaže da je sporazum s Ribićem podrazumijevao da se pokrenu akcije solidarnosti
23.09.2019. u 11:07
get url
text
Begajet Ribić pred Direkcijom "Kreke"

Begajet Ribić jutros je došao pred Direkciju rudnika "Kreka" i kaže da će tu ostati. On traži da mu Sindikalna organizacija "Kreke"isplati 95.000 KM, koje mu, kako tvrdi, pripadaju po sporazumu koji je potpisao kada je napuštao svoju imovinu na prostoru Površinskog kopa "Šikulje", koji djeluje u okviru "Kreke".

- Dogovereno je da do 15. juna dobijem kompletan iznos. Prihvatio sam da idem u zamjenski smještaj dok sebi ne nađem nešto drugo. Ja nisam tražio nikakav astronomski iznos, nego ono što je bila procjena vještaka - rekao je za Faktor Begajet Ribić na dana svoje deložacije.

Bilo je to 14. maja, ali novac još uvijek nije dobio. "Kreka" je platila svojih 19 hiljada, a Sindikalna organizacije "Kreke", trebala je pokrenuti humanitarnu akciju i prikupiti novac.

- Sindikat "Kreke" mi je dužan 95 hiljada. "Kreka" je ispoštovala svojih 19 hiljada KM za zemlju, a ostalo je dužan Sindikat. Lupali su se u prsa u Općini Lukavac da će to oni ispoštovati do 15. juna. Govorili su mi da sačekam, pa su mi rekli da neću dobiti nikako. Štrajk glađu do smrti. Imam uputnicu za bolnicu, imam knjiživcu ako zaškripi, opet se vraćam i odavdje ne idem - rekao je danas Ribić.

Kaže da je imao dva infarkta, da ima šećer te prima inzulin ujutro i naveče.

- Namjeravam štrajkovati dok god ne dobijem pare - poručio je Ribić.

Predsjednik Sindikata "Kreke" Zuhdija Tokić kaže da je sporazum s Ribićem podrazumijevao da se pokrenu akcije solidarnosti.

- Mi smo akciju pokrenuli jednom i prikupili smo oko 6.000 KM. Nikoga mi ne možemo natjerati da donira novac. Mi smo na taj način ispoštovali obavezu koju smo imali po sporazumu. Dakle, akciju smo pokrenuli, pokušali smo i drugi put, ali radnici su odbili da učestvuju zbog izjava koje su omalovažavale prethodnu akciju - kaže Tokić.

On zaključuje da svako ima pravo da izrazi zadovoljstvo na način kako želi, ali da stoji iz svojih riječi kada kaže da je sindikat svoje obaveze ispunio.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.