open-navfaktor-logo
search
Novi načelnik
Bego Gutić: Banoviće čeka novi početak, SDA je podbacila na nivou Tuzlanskog kantona
Bego Gutić novi je načelnik Banovića. Velika je to promjena jer nakon više od 20 godina na čelu ove općine neće biti čovjek kojeg kontrolira Mirsad Kukić.
22.11.2020. u 19:58
get url
text
Bego Gutić, novi načelnik Banovića
get url
text

Gutić se sada, po zakonu, mora povući iz Skupštine TK, a na načelničkoj funkciji čeka ga mnogo izazova. Kaže da mu mnogi nisu davali šanse za pobjedu, neki čak i iz njegove SDA, ali da su njega i stranku u Banovićima do pobjede dovele mlade snage i novi ljudi.

Šta će Vaša pobjeda značiti za Banoviće?

- To je sigurno jedan novi početak. Banovići su 25 godina stagnirali ili nazadovali. To je privredno i ekonomski opustošen grad, politički zapušten... U Banovićima je privreda devastirana. Mi smo općina gdje nakon rata praktično nije bilo investicija. Firme koje su postojale nakon rata su uništene i ostao je jedino rudnik kao ozbiljan privredni subjekt. Imamo nekoliko manjih privatnih kompanija, koje ne djeluju na našem tržištu, a tu je i Elektroremont, kojeg je spasio slovenački kapital, sve ostalo je uništeno. To je zasluga 25-godišnje vlasti u ovom gradu.

Šta će Vam biti primarni cilj tokom mandata?

- Banovići su nepotrebno podijeljen grad i potrebno je vratiti povjerenje među ljudima, ali i povjerenje u institucije. Mi smo u proteklom periodu imali privatizaciju javnih ustanova i preduzeća, zapošljavanje po stranačkoj liniji, primjera nepotizma je bezbroj. Treba nam strategija razvoja i definiranje općeg interesa. Cilj je naravno ravnomjeran razvoj općine, a ne kako je bilo do sada, uz favoriziranje nekih dijelova. Moramo iskorisiti rudnik kao inkubator razvoja domaće privrede i pokušati vratiti mlade ljude.

Već se spominje incijativa za Vašu smjenu i mogući referendum. Ko će imati većinu u Općinskom vijeću?

- Mi smo preliminarno već dogovorili većinu. Priča o referendumu je jeftini politički trik PDA, koja pokušava da opravda neuspjeh na Lokalnim izborima. PDA se kao politički projekat raspada, ogroman broj ljudi se već vratio u SDA. Blizu 200 članova PDA je napustilo stranku i došlo u SDA. SDA sa 10 vijećnika, Socijaldemokrate sa dva i vijećnik iz reda nacionalne manjine bit će nova većina.

Kako ocjenjujete rezultate Lokalnih izbora u TK, posebno rezultat Vaše SDA?

- SDA je 2016. godine na Lokalnim izborima osvojila više od 75 hiljada glasova, imali smo 131 vijećnički mandat i sedam načelnika. Ja ne bih poredio Lokalne i Opće izbore. Dakle, reper su izbori prije četiri godine. Sada imamo četiri načelnika i čini mi se oko 80 vijećničkih mandata. Moja ocjena je da smo podbacili na ovim izborima u TK. Treba napraviti dubinsku analizu i pozvati na odgovornost. Ja smatram da su odgovorni predsjednici općinskih odbora i predsjednik Kantonalnog odbora (Fahrudin Skopljak, op. a.). Smatram da neko ko je četiri puta izgubio izbore u svojoj lokalnoj zajednici, Lukavcu, ne može biti predsjednik Kantonalnog odbora SDA. Izgubio je izbore 2016. godine od Edina Delića, izgubio je na opozivu Delića, 2018. je izgubio ponovo i konačno ove posljednje. SDA se mora rekonstruirati, prepakovati i što prije napraviti plan za 2022. godinu. Ako to ne uradimo, nastavit ćemo slobodni pad, koji će nas dovesti u tešku situaciju.

Da li to znači da ponovo ističete svoju kandidaturu za predsjednika KO SDA TK?

- Ne znači da ću se kandidirati. Prošli puta kada sam se kandidirao, to sam uradio zbog demokratskih procesa u SDA, iako sam bio svjestan da sam autsajder i da neću pobijediti. Tada nisam ni vodio kampanju. Vrijeme će pokazati, ali je sigurno da ako se kandidiram ponovo, mnogo više ću se baviti kampanjom za predsjednika KO SDA TK.

Hoće li ovi izbori imati utjecaja na vlast u TK?

- Mogli bi imati utjecaja, ali kako sada stvari stoje, neće biti nekih velikih promjena. Moguće je određeno preslagivanje unutar postojeće većine. Ipak, moramo znati da mi u TK ne odlučujemo o sebi, ključne odluke u partijama koje su dio koalicije s SDA u TK donose se u Sarajevu. Ja mislim da će SDA naći mudrosti da sačuva koalicioni kapacitet koji ima, a možda i da se pojača. Nedostaju dva ministra u Vladi TK, vrijeme je svakako za rekonstrukciju.

Kako komentirate izjavu Elzine Pirić tokom izbornog skupa u Banovićima, a koja se odnosi na rođenje Mirsada Kukića?

- Njihova kompletna kampanja je bila takva. Primitivna, puna uvreda, prijetnji... Meni je Mirsad Kukić u mojim Omazićima spominjao rahmetli brata. Prijetio mi je da će me zdrobiti, pa sam ga ja pozvao da to realizira kada sam bio u njegovom Banovići Selu. Taj primitivan istup Elzine Pirić je narušio ugled kompletnih Banovića.

Da li je moguća saradnja s PDA?

- Za dvije i po godine, koliko traje ta borba SDA i PDA u Banovićima, nikada niti jedan kontakt nije ostvaren, ni privatni ni zvanični. Ukoliko to budu zahtijevali neki viši interesi, državni, onda je saradnja moguća, u suprotnom od toga nema ništa.

Kako ocjenjujete rezultate izbora na nivou FBiH? Kakve zaključke možemo izvući?

- SDA je u bošnjačkom korpusu ostala najjača politička snaga. Može se to relativizirati, negdje smo izgubili, negdje dobili. Podbacili smo u Kantonu Sarajevo i u Tuzlanskom, u Zeničkom smo napravili iskorak. Generalno je SDA stranka koja u najvećoj mjeri artikulira interese bošnjačkog naroda i na izborima smo, ipak, napravili najviše. Ja lično nisam zadovoljan Tuzlanskim kantonom. Kantonom Sarajevo neka se bavi tamošnji Kantonalni odbor. Teže je ostati na vrhu nego do njega doći. Mi smo prije četiri godine u Kantonu Sarajevo uzeli osam od devet općina. Niko se tome nije nadao, posebno tome što smo osvojili općinu Centar, utvrdu lijevih stranaka. Očekivan je bio pad jer je SDA ostala sama, drugi su se okrenuli protiv nas, napravljena je ozbiljna koalicija. Dakle, očekivao sam pad, ali ne u ovolikoj mjeri u KS i u TK. Nisam očekivao da ćemo u TK izgubiti Čelić. Mnogi nam nisu davali šanse ni u Banovićima, čak su nas potcjenjivali. Safet Softić, visoki zvaničnik SDA, dva dana prije izbora u Banovićima je pio kafu sa zvaničnicima PDA, što sam ja shvatio kao podršku njima.

Vrijeme je za reset unutar SDA. Rezultati nisu zadovoljavajući, ali možda je ovo i dobro. Da smo napravili malo bolji rezultat, možda bi se opustili, pa bi nas Opći izbori dočekali nespremne. Ovo je upozorenje, crvena lampica, posebno govorim za TK. Odmah po objavi rezultata, treba napraviti analizu i donijeti odluke u pravcu osvježavanja i uvođenja novih snaga. To smo uradili u Banovićima uvođenjem novih ljudi, nepoznatih u politici. Imali smo ženu na čelu liste, dva ljekara, nekoliko pravnika i ekonomista, predstavnike radnika, studenata, asistenta s fakultata... Ušli smo u sve društvene grupe i to je dovelo do rezultata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.