open-navfaktor-logo
search
INTERVJU
Benjamina Karić: Zvijezda vodilja u mom životu su dobrota i solidarnost
Sarajevo je dobilo drugu gradonačelnicu u svojoj historiji, a tridesetogodišnja, ujedno i najmlađa gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić izabrana je jednoglasno na ovu funkciju.
21.04.2021. u 07:13
get url
text

U intervjuu za Faktor govorila je o planovima na mjestu gradonačelnice, o onome što joj je smetalo do sada u gradu, kako vidi Sarajevo za četiri godine.

Prva Vaša zvanična odluka nakon preuzimanja funkcije jeste odricanje od službenog automobila što je izazvalo brojne pozitivne komentare. Šta je Vaš sljedeći korak? 

- Moj naredni korak nakon odluke o prodaji vozila je bio potpisivanje sporazuma sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS. Potpisivanjem ovog sporazuma Grad Sarajevo ulazi u dobro razvijene sisteme Vlade KS koji za cilj imaju povećanje transparentnosti i prevenciju korupcije. Žao mi je što je prethodno rukovodstvo Gradske uprave odbijalo pristupiti ovom sistemu. Također trenutno vršim analizu zatečenog stanja gdje su sve službe dobile rok od 10 dana da pripreme neophodne dokumente. 

Šta Vam je smetalo kao građanki ovog grada i želite odmah da promijenite? 

- Veoma mi je smetala zatvorenost Gradske uprave za dijalog i učešće javnosti u donošenju odluka, mislim da sam svojim postupcima u prvoj radnoj sedmici pokazala da ću raditi na povećanju transparentnosti rada Gradske uprave. 

Kazali ste da je jedan od projekata koje planirate realizirati čišćenje i uređenje Miljacke, na čemu je rađeno i u prethodnom periodu, kakav je Vaš projekat u vezi s Miljackom, da bi, kako ste kazali, rijeka bila ogledalo grada? Koji su to još projekti koje kao gradonačelnica želite pokrenuti i realizirati? 

- Projekat čiste Miljacke stoji već dugo u ladicama Gradske uprave, svi bježe od tog projekta jer mnogo košta i ne može biti završen u jednom mandatu. Smatram da i najdalji put kreće prvim korakom, zbog čega se želim ozbiljno posvetiti ovom projektu iako sam svjesna da njegova realizacija ne može biti završena u mom mandatu. Na taj način je pokrenuta obnova žičare i dobijena organizacija EYOF-a u mandatu Alije Behmena, a onda realizovani projekti u narednim mandatima. 

Moraju se završiti projekti poput Bistričke stanice, privođenja namjeni objekta Vidikovac na Trebeviću i obnova zgrade Vječne vatre. Želim da pronađemo i rješenje za obnovu kasarne Jajce koja je jedan od simbola grada. 

Međutim, moj prioritet je donošenje Strategije razvoja Grada Sarajeva jer Grad Sarajevo trenutno nema strategiju.

Ko će biti Vaši savjetnici, koja su to imena koja će Vas savjetovati i na kojim poljima? Koliko će ih biti? 

- Prema kantonalnim zakonima Gradonačelnik Sarajeva nema pravo da imenuje savjetnike tako da i neću imati savjetnike. S druge strane, Statut Grada Sarajeva predviđa postojanje Gradskog savjeta gdje se mogu angažovati i vanjski stručnjaci. Planiram uključiti veliki broj eskperata, mladih i ljudi sa iskustvom u Gradski savjet u kojem neće biti profesionalno angažovani kao savjetnici. 

Također za rješavanje određenih projekata i oblasti gradonačelnik može oformiti radne grupe, tako da pored ovih instrumenata, nedostatak savjetnika se neće osjetiti u radu. 

Izuzetno ste pozitivni, mirni, staloženi, neki kažu nestvarni za ovo podneblje, odakle Vi crpite svoju energiju i snagu, gdje pronalazite inspiraciju i šta Vam je "zvijezda vodilja"? 

- Zvijezda vodilja u mom životu je, po meni najljepši sastojak ljudskog bića, a to je dobrota i solidarnost. Svako dobro djelo koje bilo ko učini prema onome kome je u tom trenutku potrebna, za mene je apsolutna inspiracija i uvjerava me u bogatu duhovnu snagu bosanskohercegovačkog čovjeka. To mi je glavni izvor energije i daje mi snagu da dam sve od sebe da pomognem ljudima ove zemlje u stvaranju bolje budućnosti za sve nas.

Kako vidite Sarajevo za četiri godine? 

- Za četiri godine vidim Sarajevo kao grad koji se oporavio od posljedica ekonomske i zdravstvene krize pandemije koronavirusa i krenuo u dalji razvoj prema usvojenoj strategiji razvoja Grada Sarajeva. 

Gradsku upravu za četiri godine vidim u potpunosti digitaliziranu, sa transparentnim radom iza sebe, bez korupcije i sa uspješno realizovanim projektima. 

Kako ćete stizati sve, biti majka i supruga, gradonačelnica i profesorica na Pravnom fakultetu? 

- Hiljade žena i muškaraca svakodnevno stižu uskladiti svoje obaveze između privatnog i poslovnog života.

Kazali ste u jednom od intervjua da ćete gradu i ljudima koji ovdje žive vratiti dobar duh, nadu, da ćete vratiti dostojanstvo gradu i građanima, ko je gradu i građanima oduzeo dostojanstvo, zašto su nestali dobar duh i nada? 

- Pogrešne politike i privatizacija institucija od strane pojedinaca i interesnih grupa je oduzela nadu građanima. Otvaranjem Gradske uprave i radom kao gradonačelnica svih građana Sarajeva, a ne kao gradonačelnica samo SDP-ovcima, planiram vratiti nadu i dostojanstvo. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.