open-navfaktor-logo
search
UEFA odlučila
Benzema, Courtois i De Bruyne u konkurenciji za najboljeg igrača Evrope
Evropska fudbalska federacija (UEFA) objavila je u petak imena tri kandidata za evropskog igrača godine, a u konkurenciji su Karim Benzema (Real Madrid), Thibaut Courtois (Real Madrid) i Kevin de Bruyne (Manchester City).
12.08.2022. u 18:19
get url
text

- Pobjednik će biti imenovan, zajedno s UEFA trenerom godine i igračicom i trenericom godine, tokom ceremonije žrijeba grupne faze UEFA Lige prvaka 2022/23 u Istanbulu u četvrtak, 25. augusta - navodi UEFA u saopštenju, prenosi Anadolu Agency (AA).

Napadač Reala Karim Benzema (34) predvodio je španski klub do njihove rekordne 14. titule u Ligi prvaka prošle sezone, postigavši 15 golova. Proglašen je za najboljeg igrača Lige prvaka 2021/22 zbog svog učinka.

Francuski napadač je igrač Real Madrida od 2009. godine kada je prešao iz Olympique Lyona. Sa španskim klubom osvojio je pet titula u Ligi prvaka.

Courtois (30) je bio igrač utakmice u finalu Lige prvaka u kojem je Real Madrid u maju na stadionu Saint-Denis Stade de France pobijedio Liverpool rezultatom 1:0.

Belgijski golman je upisao mnogo ključnih odbrana u finalu, pomagavši Real Madridu da postane prvak.

U aprilu su i Benzema i Courtois s Realom osvojili špansku La Ligu.

Belgijski vezista Manchester Cityja De Bruyne (31) pomogao je engleskom timu da dođe do polufinala Lige prvaka prošle sezone, u kojem ih je eliminisao Real Madrid.

Belgijanac je proglašen za najboljeg igrača engleske Premijer lige nakon što je u maju osvojio domaće prvenstvo s Manchester Cityjem.

De Bruyne je s Manchester Cityjem od 2015. godine osvojio četiri naslova prvaka Premier lige.

UEFA-ini kandidati za trenera godine su Carlo Ancelotti (Real Madrid), Josep Guardiola (Manchester City) i Jurgen Klopp (Liverpool).

Među najboljih 15 igrača Evrope su i Robert Lewandowski (Bayern, sada Barcelona), Luka Modrić (Real Madrid), Sadio Mane (Liverpool, sada Bayern),
Mohamed Salah (Liverpool), Kylian Mbappe (PSG), Vinícius Junior (Real Madrid), Virgil van Dijk (Liverpool), Bernardo Silva (Manchester City), Filip Kostić (Eintracht Frankfurt), Lorenzo Pellegrini (Roma), Trent Alexander-Arnold (Liverpool) i Fabinho (Liverpool).
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.