open-navfaktor-logo
search
Upitne plaće za februar
Bešlić: Dovest ćemo pred kantonalnu Vladu 14 hiljada nastavnika
Ova situacija mora se riješiti. Ne daj Bože da se ponovi 2014. godina. Ovo je mnogo opasnija situacija što se tiče Kantona Sarajevo. Pozivamo ih na razum, razgovore i deblokiranje ovoga što nas je zadesilo. Ovog momenta zaposleni u obrazovanju ne mogu dobiti kartu za prijevoz,  upozorio je Bešlić
08.01.2020. u 11:08
get url
text
Faruk Bešlić

Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. nije usvojen na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i to će, izvjesno je, dovesti do blokade svih isplata u javnim institucijama.

Došao sam ovdje da izrazim protest  u ime 14.000 radnika zaposlenih u obrazovanju, kazao je nakon prekida sjednice Skupštine KS Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i dodao:

- Ova situacija mora se riješiti. Ne daj Bože da se ponovi 2014. godina. Ovo je mnogo opasnija situacija što se tiče Kantona Sarajevo. Pozivamo ih na razum, razgovore i deblokiranje ovoga što nas je zadesilo. Ovog momenta zaposleni u obrazovanju ne mogu dobiti kartu za prijevoz - upozorio je Bešlić.

Obraćajući se nakon prekida sjednice Skupštin KS Amel Kovačević, ministar finansija u KS, kazao je ako se mn usvaji odluka o privremenom finansiranju ništa neće moći biti isplaćeno izuzev rata za kredite.

-Sredstva nisu osigurana ni za šta osim za kredite podignute u ranijem periodu. To je obaveza koja se mora ispoštovati. Sve drugo ne može biti isplaćeno bez odluke o privremenom finansiranju ili budžeta – pojasnio je ministar Kovačević.

Ministrica pravde Lejla Brčić upozorila je da postoji mogućnost da plaću ne dobije u februaru 23 hiljade zaposlenih u Kantonu Sarajevo, ali je optimista i misli da će se na vrijeme usvojiti odluka o privremenom finansiranju.

Decembarske plaće će, prema najavama, biti isplaćene u januaru, jer se isplaćuju iz prošlogodišnjeg budžeta. Januarske plaće koja trebaju biti isplaćene početkom ferbuara neće biti isplaćena bez usvajanja odluke o privremenom finansiranju ili budžeta za 2020. godinu – kazala je Brčić.

Zastupnici nove skupštinske većine napustili su sjednicu nakon što je mjesto predsjedavajuće zauzela Danijela Kristić iz Naroda i pravde. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.