Prijedlog odluke o privremenom finansiranju potreba Kantona Sarajevo za period od 1. januara do 31. marta 2019. nije usvojen na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo i to će, izvjesno je, dovesti do blokade svih isplata u javnim institucijama.

Došao sam ovdje da izrazim protest  u ime 14.000 radnika zaposlenih u obrazovanju, kazao je nakon prekida sjednice Skupštine KS Faruk Bešlić, predsjednik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja i dodao:

- Ova situacija mora se riješiti. Ne daj Bože da se ponovi 2014. godina. Ovo je mnogo opasnija situacija što se tiče Kantona Sarajevo. Pozivamo ih na razum, razgovore i deblokiranje ovoga što nas je zadesilo. Ovog momenta zaposleni u obrazovanju ne mogu dobiti kartu za prijevoz - upozorio je Bešlić.

Obraćajući se nakon prekida sjednice Skupštin KS Amel Kovačević, ministar finansija u KS, kazao je ako se mn usvaji odluka o privremenom finansiranju ništa neće moći biti isplaćeno izuzev rata za kredite.

-Sredstva nisu osigurana ni za šta osim za kredite podignute u ranijem periodu. To je obaveza koja se mora ispoštovati. Sve drugo ne može biti isplaćeno bez odluke o privremenom finansiranju ili budžeta – pojasnio je ministar Kovačević.

Ministrica pravde Lejla Brčić upozorila je da postoji mogućnost da plaću ne dobije u februaru 23 hiljade zaposlenih u Kantonu Sarajevo, ali je optimista i misli da će se na vrijeme usvojiti odluka o privremenom finansiranju.

Decembarske plaće će, prema najavama, biti isplaćene u januaru, jer se isplaćuju iz prošlogodišnjeg budžeta. Januarske plaće koja trebaju biti isplaćene početkom ferbuara neće biti isplaćena bez usvajanja odluke o privremenom finansiranju ili budžeta za 2020. godinu – kazala je Brčić.

Zastupnici nove skupštinske većine napustili su sjednicu nakon što je mjesto predsjedavajuće zauzela Danijela Kristić iz Naroda i pravde.