open-navfaktor-logo
search
Migranti kod Bihaća
Bez kreveta i krova nad glavom: Djevojčica prinuđena da spava u parku
Uz niske temperature smrzavali su se na livadi pored ceste u blizini granice, a tek poneki, iscrpljeni od predugog i teškog puta uspjeli su koji sat i zaspati, zahvaljujući dekama i toploj odjeći koju su im donosili mještani
23.10.2018. u 09:50
get url
text

Za stotine migranata koji jučer nisu uspjeli preći granicu i ući u Hrvatsku sinoć je bila još jedna besana noć.

Uz niske temperature smrzavali su se na livadi pored ceste u blizini granice, a tek poneki, iscrpljeni od predugog i teškog puta uspjeli su koji sat i zaspati, zahvaljujući dekama i toploj odjeći koju su im donosili mještani. Pojedini su im donosili i hranu.

Najgore je što je među migrantima veliki broj djece, a fotografija jedne djevojčice koja spava u parku na ruksaku i bez ikakvog prekrivača osvanula je na društvenim mrežama i ganula bh. građane.

- Ne mogu danima da se nasmijem iz srca. Nikome osim svome djetetu. Paralizirana mi duša i srce. Mogu samo držati svoje čedo u rukama i biti sretna što je živ i zdrav. On ima topli dom. Topli krevet. Hranu. Zdravlje. Igračke. Ima moje čedo i prijatelje u obdaništu. A mi imamo beskrajnu sreću što imamo njega. I što smo u toplom domu. Što imamo krevet. Hranu. Zdravlje... Usijane glave. Zlotvori. Neljudi. Monstrumi. Nisu dozvolili da ona večeras spava u toplom domu, krevetu, da jede toplu hranu i da se igra sa vršnjacima. Imaš ti princezo malena, više srca i hrabrosti od cijelog Svijeta! Oprosti nam – napisala je uz fotografiju Lejla Kraljević. 

Kazala nam je kako je gledajući ovu fotografiju sinoć "isplakala  dušu svoju".

- Ovo je živa tuga -  dodala je Kraljević.

Podsjećamo, i jučer su u Bihaću održani protesti zbog eskalacije migrantske krize.

Organizatori su istaknuli da protesti nisu usmjereni protiv migranata, već zbog tromosti aktuelne vlasti koja već duži period nema adekvatan odgovor na ovo pitanje.

Migranti su jučer krenuli iz hotela Sedra u Cazinu prema Hrvatskoj, ali im nije dozvoljeno da pređu granicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.