open-navfaktor-logo
search
Lokalni izbori
"Bh. blok" od Baščaršije do Ilidže: SDP i Naša stranka zajedno samo u Sarajevu, u Tuzli odvojeno
Iako se u Sporazumu o osnivanju "Bh. bloka", kojeg su potpisali predsjednici Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke navodi da je svrha njegovog osnivanja koordinirano političko djelovanje na svim nivoima i na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine, čini se da zvaničnici stranaka koje čine taj blok kao "cijeli teritorij BiH" smatraju potez od Baščaršije do Ilidže.
19.05.2020. u 07:50
get url
text

- Imat ćemo zajedničke kandidate za načelnike na narednim Lokalnim izborima – poručio je predsjednik SDP-a Nermin Nikšić u junu prošle godine pri potpisivanju Sporazuma o osnivanju "Bh. bloka".

To obećanje će, sudeći prema trenutnoj situaciji, ispuniti samo u Kantonu Sarajevo (KS), gdje će "Bh. blok" imati zajedničke kandidate za načelnike sa Narodom i pravdom (NiP) i Nezavisnom bosanskohercegovačkom listom (NBL).

Član Naše stranke će biti kandidat za načelnika Općine Centar, dok bi član SDP-a trebao biti kandidat za načelnika Općine Novo Sarajevo.

Uprkos najavljenom zajedničkom nastupu na cijelom teritoriju BiH, već sada je izvjesno da SDP i Naša stranka neće imati zajedničkog kandidata za gradonačelnika Tuzle.

U utrci za tu poziciju ponovo će se naći aktuelni gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović. Potpisivanje Sporazuma o osnivanju "Bh. bloka" bi trebalo značiti da će Imamovićevu kandidaturu podržati i Naša stranka, ali se to neće dogoditi.

Gradski odbor Naše stranke Tuzla je na sjednici održanoj u petak izabrao Derviša Čičku za kandidata te stranke na predstojećim Lokalnim izborima. Ta odluka još nije objavljena na stranici Naše stranke, što govori o raskolu unutar te stranke, ali i unutar "Bh. bloka".

VEZANI TEKST - Derviš Čičko kandidat Naše stranke za gradonačelnika Tuzle

Ovakav razvoj situacije nimalo ne ide u prilog odbrani zvaničnika "Bh. bloka", naročito Naše stranke, koje nerijetko optužuju za "sarajevocentričnost".

Fokusiranje političkog djelovanja isključivo na "republiku Sarajevo", kako zvaničnici Naše stranke nazivaju glavni grad BiH, ne uklapa se u deklarativnu opredijeljenost "Bh. bloka" za djelovanje na cijelom teritoriju BiH. Oni nešto manje kritični prema ovom političkom bloku, koji ga ne svode isključivo na Sarajevo, SDP-u i Našoj stranci prebacuju činjenicu da svoje aktivnosti provode isključivo u dijelovima BiH sa bošnjačkom većinom.

Tako, primjera radi, Naša stranka nakon više od decenije od osnivanja doslovno ne postoji u entitetu RS, dok je situacija u SDP-ovoj najjačoj lokalnoj organizaciji u tom bh. entitetu takva da je predsjednik Gradskog odbora SDP-a Banja Luka Aleksandar Došenović napustio stranku i prešao u Socijalističku partiju. Ni u Banjoj Luci, naravno, ove dvije stranke neće nastupati zajednički, te je već najavljeno da će SDP imati svog kandidata za gradonačelnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.