Konstatovano je to danas na sjednici Upravnog odbora koji je usvojio Izvještaj o poslovanju za poslovnu 2020. godinu, saopćeno je iz BHRT-a.

- Upravni odbor je konstatatirao da se stari problemi, na koje BHRT ne može uticati, godinama ne rješavaju, što ovu firmu tjera u gubitke koji već premašuju visinu upisanog kapitala. Zbog neprovođenja Zakona o sistemu javnih RTV sevisa u BiH, BHRT je uskraćena za više desetina miliona KM. Najveći dužnik po osnovu neuplaćivanja prihoda od RTV takse prema BHRT-u je RTRS, a ukupni dug premašuje 52 miiliona KM. Radio-televizija Federacije BiH izmiruje svoja stara dugovanja, obaveze prema prema izvršenim uslugama - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da sudski spor o raspodjeli prihoda, koja je propisana zakonom, koji jasno određuje pripadnost prihoda svakog javnog RTV servisa, vodi se na sudovima preko deset godina bez ikakvog rezultata.

- Primjena Zakona omogućila bi BHRT-u ne samo poslovanje bez gubitaka, već i razvoj, te unapređenje programa i tehničkih pretpostavki koje će omogućuti veći domet signala i kvalitetniji zvuk i sliku. Upravni odbor BHRT poziva osnivača, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da preduzme korake iz svoje nadležnosti, te pristupi donošenju novog Zakona o sistemu javnih RTV servisa koji se najavljuje godinama - zaključuje se u saopćenju BHRT-a.