Naime, on koristi bicikl kako bi starijim osobama u rodnom selu dostavio lijekove i neophodne namirnice, prenosi Anadolu Agency (AA).

Martinelli, inače član Astane i reprezentativac Italije, sada je besplatni dostavljač na biciklu za svoje seljane u Lodettu u blizini Brescie, jednom od područja u sjevernoj regiji Lombardije, koja je najpogođenija pandemijom koronavirusa u zemlji.

- Lodetto je posebno mjesto za mene. Tamo živi oko 1.500 ljudi, ali nažalost, nema apoteka i prodavnica prehrambenih proizvoda. Odlučio sam da iskoristim šansu da učinim nešto kako bih pomogao i vratio ljudima koji su me oduvijek podržavali - napisao je Martinelli na Instagram profilu.

Dodao je da je na ideju da ide do obližnjeg gradića Rovata u nabavku došao zahvaljujući mladićima iz sela, među kojima je njegov rođak.

- Imam bicikl, dvije noge, dvije ruke i ranac, tako da mogu raditi svoj dio posla. Bilo mi je potrebno ukupno 30 minuta. Desetak kilometara vožnje. Ništa posebno za profesionalnog biciklistu - istakao je 26-godišnji Martinelli i nastavio:

- Kada sam isporučio lijekove starijem bračnom paru, naravno uz nošenje maski i rukavica, osjetio sam zahvalnost koja mi i dalje odjekuje u glavi. Najsretniji sam čovjek na svijetu. Biciklizam je sjajan, sve je to prelijepo, ali biti od koristi drugima, to je neprocjenjivo.

Martinelli je sa reprezentacijom Italije 2019. godine osvojio bronzanu medalju na Evropskom drumskom prvenstvu u biciklizmu u mješovitoj štafeti.