open-navfaktor-logo
search
Francuska
BiH će i ove godine imati svoje predstavnike na prestižnom festivalu u Cannesu
Festival će trajati do 25. maja, a Bosna i Hercegovina bit će prisutna i market Marche du Film pod kišobranom Paviljona Jugositočne Evrope
10.05.2019. u 17:00
get url
text
Scena iz filma "Heros"

U utorak, 14. maja, počinje prestižni festival, 72. Cannes Film Festival. I ove godine Bosna i Hercegovina će imati svoje predstavnike.

Manjinska bh. koprodukcija "Les Héros ne Meurent Jamais" (Heroji ne umiru) u režiji Aude Léa Rapin bit će prikazana u Semaine de la Critique programu ovogodišnjeg. Film je nastao u koprodukciji Francuske, Belgije i Bosne i Hercegovine. Bosanskohercegovačka producentica filma je Amra Bakšić Čamo ispred producentske kuće SCCA/pro.ba.

Također, pet kratkih filmova nastalih u okviru projekta Southeast European Factory (SEE Factory) će otvoriti ovogodišnji program Cannes Directors’ Fortnight 2019 (Quinzaine des réalisateurs). Rad na filmovima okupio je pet autorskih parova – pet autora /ica iz regije i pet autora/ica iz svijeta:

LOVE SUPREME, Dušan Kasalica (Crna Gora) i Teodora Ana Mihai (Rumunija / Belgija)
RED STAIN, Urška Djukić (Slovenija) i Gabriel Tzafka (Grčka / Danska)
THE SIGN, Eleonora Veninova (Makedonjia) i Yona Rozenkier (Izrael / Švicarska)
MOMMY, Maša Šarović (Srbija) i Sharon Angelhart (Izrael);
SPIT, Neven Samardžić (Bosna i Hercegovina) i Carolina Markowitz (Brazil).

Filmovi su nastali u produkciji Sarajevo Film Festivala (Obala Art Centra), uz podršku filmskih centara iz regije - Filmskog centra Srbije, Makedonske agencije za film, Filmskog centra Slovenije, Filmskog centra Crne Gore i Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, u saradnji sa Akademijom scenskih umjetnosti Sarajevo.

Film "Ice on Fire" za koji režiju potpisuje Leila Conners, a direktor fotografije je Bosanac Harun Mehmedinović, bit će prikazan u okviru specijalne projekcije.

Također, film Ene Sendijarević "Take me Somewhere Nice", koji je premijerno prikazan na Rotterdam Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu Tigar, bit će prikazan u ACID programu ovogodišnjeg Filmskog festivala u Cannesu.

Podsjećamo i da će pobjednik drugog kruga European Film Challengea koji organizira Udruženje filmskih radnika, Milan Senić iz Sarajeva, posjetiti ovaj veliki filmski događaj.

Festival će trajati do 25. maja, a Bosna i Hercegovina bit će prisutna i market Marche du Film pod kišobranom Paviljona Jugositočne Evrope.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.