open-navfaktor-logo
search
Sistem
BiH će od danas imati podatke o svim strancima u zemlji
Naše službe za provođenje zakona od danas će biti u mogućnosti da na efikasan način prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve moguće podatke, naglasio je Samir Rizvo
06.08.2019. u 14:32
get url
text

U Bosni i Hercegovini od danas je u funkciji sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o strancima koji su došli u kontakt s nadležnim institucijama u zemlji, rečeno je na današnjoj prezentaciji rezultata projekta "Podrška efikasnom upravljanju migracijama i granicom u Bosni i Hercegovini", javlja Anadolu Agency (AA).

Projekat je podržao Švajcarski državni sekretarijat za migracije, a realizovalo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegvine uz podršku Centra za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC).

Projekat je proveden s posebnim osvrtom na unaprijeđeni Informacioni sistem za migracije (ISM), koji će omogućiti efikasno upravljanje podacima o azilu, boravišnim dozvolama, registracijama, vizama i graničnim prelazima te evidentiranje i praćenje ulaska i boravka stranaca u BiH.

Samir Rizvo, pomoćnik ministra sigurnosti za međunarodnu saradnju i evropske integracije, govorio je o benefitima dvogodišnjeg projekta.

Najvažniji i najteži dio projekta za izvest bio je rekonstrukcija, proširenje i unapređenje informacionog sistema za migracije.

-Od danas ćemo imati sistem koji će sadržavati sve raspoložive podatke o svim strancima koji su došli u kontakt s nadležnim institucijama BiH, koji je podijeljen u četiri modula: viza, boravak, prelazak granice i azil. Naše službe za provođenje zakona od danas će biti u mogućnosti da na efikasannačin prikupljaju, razmjenjuju, analiziraju i statistički obrađuju sve moguće podatke - naglasio je Rizvo.

U posljednja 24 mjeseca u okviru projekta izrađen je dizajn i tehnička specifikacija za sistem videonadzora svih međunardnih graničnih prijelaza u BiH.

-Uspjeli smo od Evropske komisije osigurati fondove da se taj projekat već otpočne implementirati. Izradili smo dizajn i tehničku specifikaciju biometrijskog modula za informacioni sistem za migracije - kazao je Rizvo.

Dodao je da su projektom uspjeli informatizovati i digitalizovati kompletno poslovanje u Službi za poslove sa strancima, što će, kako je kazao, osloboditi dosta ljudskih resursa.

Kroz projekat je u Graničnoj policiji uspostavljen informacioni sistem koji će prikupljati, razmjenjivati i analizirati podatke i dva dosijea - sektorski i dosije dnevnih događaja.

Također je uspostavljen i sistem za online registraciju boravka stranaca, što će dodatno olakšati posao ugostiteljima.

-Uspjeli smo uspostaviti i sistem za online registraciju boravka stranaca, tako da danas raspolažu u realnom vremenu podacima ko je od stranaca prijavljen u koji hotelski i drugi ugostiteljski objekat gdje boravi. Kroz ovaj projekat olakšano je i poslovanje hotelskim i turističkim preduzećima, jer više nisu u obavezi da popunjavaju kartone, vode papirnate knjige i nose prijave boravka stranaca u Službu za poslove sa strancima - pojasnio je Rizvo.

Pomoćnik ministra je kazao da je u okviru projekta provedeno deset obuka koje su bh. službe procijenile kao najpotrebnijim, a vezane su za migracije, azil i strance.

Sven Gracin, iz Švajcarskog državnog sekretarijata, podsjetio je da je njegova zemlja prvo migracijsko partnerstvo s BiH sklopila 2009. godine.

-Veoma smo zadovoljni rezultatima i mogućnošću saradnje koju imamo vezano za upravljanje migracijama. Mi ćemo tokom sljedećih dana voditi brojne diskusije s našim bh. partnerima da bismo bolje shvatili situaciju na terenu. Svjesni smo izazova koji postoje i možete biti uvjereni da ćemo nastaviti pružati podršku našim partnerima kako bi prevazišli te izazove - rekao je Gracin.

Švajcarski državni sekretarijat za migracije je za realizaciju ovog projekta izdvojio oko dva miliona KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.