open-navfaktor-logo
search
Razmatra se...
BiH još nema ni pravni okvir za izdavanje Covid-pasoša, za zvaničnike iz RS-a je to prijenos nadležnosti
Prošlo je više od mjesec otkako je Evropska unija uvela takozvani Covid-pasoš, a Bosna i Hercegovina i dalje nema utvrđen ni pravni okvir za njegovo izdavanje kako bi bh. građani mogli putovati bez većih poteškoća.
02.08.2021. u 15:10
get url
text
get url
text

Na jedinstvenoj digitalnoj Covid-potvrdi radi Ministarstvo civilnih poslova BiH sa ministarstvima zdravstva nižih nivoa vlasti i Agencijom za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA).

No još se ne može reći kada će i hoće li ovaj posao privesti kraju.

Prema informacijama koje su objavljene u medijima, bh. entitet Republika Srpska ne pristaje da jedinstvenu Covid-potvrdu izdaje jedan državni organ koji bi garantovao njenu vjerodostojnost, što je bio zahtjev Evropske komisije. Konkretnije, smatraju da bi pristanak da Covid-potvrde izdaje IDDEEA predstavljao prijenos nadležnosti entiteta na državu.

Ipak, u IDDEEA-i su nam kazali da je sve još u razmatranju.

VEZANI TEKST - Ništa još od kreiranja Covid-pasoša: Tegeltijina najava bila preambiciozna

Iz Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine navode da im službeno nije prijavljen nijedan slučaj da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima - potvrdama u vezi s njihovim COVID-19 statusom, koje izdaju niži nivoi vlasti.

Koliko one važe, ovisi o zemlji u koju se putuje, ali sa jedinstvenom digitalnom Covid-potvrdom ne bi bilo problema.

- U toku su konsultacije svih nivoa vlasti u području zdravstva, uz koordinaciju Ministarstva civilnih poslova BiH, uz učešće IDDEEA-e, kako bi se uspostavio pravni okvir za sistem digitalne potvrde u BiH radi olakšavanja slobodnog kretanja građana tokom pandemije COVID-19, i djelotvornog doprinosa postepenom ukidanju ograničenja uz istovremeno ostvarivanje zaštite javnog zdravlja. Ovaj proces još nije okončan, ali se realno može očekivati da bi se, nakon utvrđenja pravnog okvira za izdavanje Covid-pasoša/Zelenog certifikata bh. građanima, isti mogao implementirati na teritoriji cijele države najkasnije u roku od 60 dana – odgovoreno je iz kabineta ministrice civilnih poslova BiH Ankice Gudeljević.

Napomenuli su da je 22. juna održan sastanak sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u BiH te su našoj zemlji prezentirani uvjeti koje mora ispuniti za prepoznatljivost nacionalnih COVID-19 potvrda unutar EU-a.

Digitalni zeleni certifikati predstavljaju digitalni dokaz da je osoba vakcinisana protiv COVID-19, da ima negativan rezultat testa i da je eventualno prebolovala koronavirus.

VEZANI TEKST - Bh. građani trebaju dobiti potvrde o vakcinaciji kako bi mogli putovati, a kada - ne zna se

- Svi nivoi vlasti u području zdravstva na cijelom teritoriju BiH već izdaju određene vrste dokumenata - potvrde s ciljem dokazivanja COVID-19 statusa bh. građanina koji putuje. Za sada još nemamo informacije, odnosno nije nam službeno prijavljeno da građani BiH imaju većih problema prilikom prelaska državne granice BiH sa postojećim dokumentima – tvrde iz Ministarstva civilnih poslova.

Dodali su da je u toku pribavljanje specimena svih potvrda koje se izdaju u BiH, a koji će biti dostavljeni zemljama EU-a i ostalim koji su to od nas tražili.

- Poduzimat će se i druge potrebne aktivnosti radi omogućavanja slobode putovanja bh. građana u prelaznom periodu do utvrđivanja sistema za verifikaciju Covid-pasoša/Zelenog certifikata u BiH – dodali su iz resornog državnog ministarstva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.