Četvrtak, 13.05.2021.

BiH na Dan državnosti dobila 11 kilometara autoceste

Bosna i Hercegovina danas je, na Dan državnosti, dobila 11 novih kilometara autoceste. Javno preduzeće Autoceste FBiH organiziralo je danas simbolično otvaranje i obilazak novoizgrađenog dijela autoceste na Zeničkoj obilaznici.

Riječ je o dionicama Drivuša - Klopče, Klopče - Donja Gračanica i dijela Donja Gračanica (Zenica sjever) - Tunel Zenica na kojima je izgrađeno sedam vijadukta, četiri tunela, jedan most, petlja s naplatnim mjestom i vanjska saobraćajnica od naplatnog mjesta do priključka na magistralnu cestu M-17.

Ukupna vrijednost investicije iznosi 225 miliona eura, a sredstva su osigurana putem Kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj (KFAED), Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), te bespovratnim sredstvima Evropske unije u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).

Ovo je jedan od najzahtjevnijih poduhvata na Koridoru Vc, prije svega zbog konfiguracije terena, velikog broja mostova, vijadukta i tunela, ali i poteškoća koje su se javile prilikom gradnje kao što su klizišta i podzemne vode.

Ekipa Faktora provozala se danas novoizgrađenom dionicom Zeničke obilaznice i uvjerila se u sve ono što je prethodnih godina urađeno na ovom projektu. 

VEZANI TEKST - BiH dobija 11 novih kilometara autoceste, pogledajte kako izgledaju dionice

Na dionici se nalazi 50 objekata i vrlo mali dio je otvorene trase.

Autocesta će biti u funkciji kada se objavi uredba o visini naknade za korištenje ovog dijela dionice u Službenom glasniku FBiH što se očekuje u narednih nekoliko dana. Trenutno je u izgradnji 40 kilometara autoceste.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh