open-navfaktor-logo
search
Deseti nastup
BiH na Eurobasketu: Vrabac i 11 debitanata
Evropsko prvenstvo u košarci na kojem se deseti put takmiči i reprezentacija Bosne i Hercegovine, počinje sutra i trajat će do 18 septembra.
31.08.2022. u 12:20
get url
text

Eurobasket 2022 igrat će se u četiri države (Češka, Gruzija, Italija, Njemačka) i pet gradova (Prag, Tbilisi, Milano, Koln i Berlin).

Košarkaši BiH igraju na smotri najboljih timova Evrope prvi put od 2015. godine. Zmajevi se na prethodni turnir 2017. godine nisu kvalifikovali.

Adis Bećiragić i njegovi saradnici u Njemačku ide sa timom koji nema iskustva igranja evropskih prvenstava.

VEZANI TEKST - Gdje gledati utakmice Eurobasketa: Sport klub posjeduje prava, ali postoji i drugo rješenje
 

Od 12 košarkaša prijavljenih u rosteru, samo je Adin Vrabac bio član selekciije BiH koja je igrala Eurobasket 2015.

Osim Vrabca boje BiH branit će Edin Atić, Sani Čampara, Amar Gegić, Miralem Halilović, Kenan Kamenjaš, Aleksandar Lazić, Džanan Musa, Jusuf Nurkić, Ajdin Penava, John Roberson i Emir Sulejmanović.

Reprezentacija BiH prvi meč igra u četvrtak u Kolnu protiv Mađarske (14.30 sati).

Kada je u pitanju prethodnih devet turnira, BiH je do najboljeg rezultata došla u Njemačkoj 1993. godine, kada je bila osma. Nagrada za najboljeg igrača Eurobasketa tada je otišla u urke Sabahudina Dine Bilalovića, koji je prosječno po meču postizao 25 poena. Bilalović je preminuo 2003. godine nakon problema sa srcem.

Od ostalih nastupa na smotri najboljih timova Starog kontinenta vrijedi izdvojiti i nastup na Eurobasketu 2013 koji se igrao u Sloveniji. Zmajevi su tada pod komandnom palicom Ace Petrovića u grupi upisali tri pobjede i dva poraza, ali nisu se plasirali u nokaut fazu. Završili su na 12. mjestu što je najbolji plasman poslije 1993. godine. Trojke Mirze Teletovića "iz svlačionice" i "s parkinga" još uvijek su u sjećanju navijača BiH.

VEZANI TEKST - FIBA objavila listu favorita za titulu na Eurobasketu, Zmajevi se pomjerili za dva mjesta
 

Uoči početka Eurobasketa 2022, FIBA je objavila listu kandidata za titulu, a Zmajevi su na 13. mjestu od 24 učesnika.

Posljednja pobjeda nad Francuskom u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo daje nadu da BiH može ostvariti dobar rezultat u Njemačkoj, iako je grupa sa Slovenijom, Francuskom, Njemačkom, Litvanijom i Mađarskom paklena.

U nokaut fazu plasman će izboriti četiri najbolja tima iz grupe.

Najveće uzdanice Zmajeva u Njemačkoj bit će Jusuf Nurkić i Džanan Musa. Naravno, jako važni su i ostali igrači iz rostera uključujući kapitena Halilovića, Atića, Robersona, Lazića, Sulejmanovića... Svako mora dati maksimum, jer raspored odigravanja utakmica je zgusnut.

Nakon dvoboja s Mađarima (četvrtak 14.30 sati), BiH će 3. septembra u istom terminu odmjeriti snage s Njemačkom, a već 4. septembra s aktuelnim evropskim prvakom Slovenijom (17.45 sati).

Šestog septembra na rasporedu je duel BiH - Francuska (14.30 sati), a posljednji meč grupne faze Zmajevi igraju protiv Litvanije sedmog septembra (14.30 sati).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.