open-navfaktor-logo
search
Prognoza
BiH zahvatila hladna fronta, od 13. aprila toplije vrijeme
Hladna fronta sa sjevera i hladniji zrak koji je prati, narednih dana, u najvećoj mjeri uslovljavaće vremenske prilike u Bosni i Hercegovini.
03.04.2023. u 14:43
get url
text

Iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH navode da će znatnu promjenu vremena uvjetovati anticiklona sa centrom iznad sjevera Evrope te ciklona na jugu sa centrom iznad Egejskog mora.

Zbog velike razlike u pritisku zraka, anticiklone na sjeveru i ciklone na jugu, očekuje se pojačan do olujni vjetar, sjeverac u Bosni i bura u Hercegovini.

Narednih 15 dana u Bosni se očekuje pretežno oblačno, vjetrovito, i nestabilno vrijeme uz slabe i povremene padavine. Većinom se prognozira kiša, dok se u utorak i srijedu očekuje slab snijeg i u nižim predjelima Bosne.

U Hercegovini se prognozira stabilnije vrijeme bez padavina te umjereno oblačno i vjetrovito sa jakom do olujnom burom samo tokom ponedjeljka i utorka.

Od 13. aprila, u Bosni i Hercegovini, izgledna je stabilizacija i toplije vrijeme.

Usljed prodora hladne zračne mase sa sjevera evropskog kontinenta, od 3. do 12. aprila, vrijednosti temperatura zraka očekuju se ispod prosjeka. Tokom jutra, na planinama i visoravnima jugozapadne, centralne i istočne Bosne, prognozirane temperature zraka kretat će se od minus šest do minus dva stepena Celzijusa, na sjeveru i zapadu Bosne od minus dva do tri stepena, dok će u Hercegovini biti od nula do pet stepeni. Maksimalne dnevne temperature zraka, u istom periodu, u Bosni se očekuju od tri do osam, na jugu do 12.

Toplije vrijeme prognozira se od 13. aprila. Minimalne temperature zraka kretaće se od četiri do devet u Bosni, na jugu zemlje do 12, a najviše dnevne u Bosnu između 13 i 18 stepeni, na jugu zemlje od 15 do 20.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.