open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SDBiH
Bijedić: Dodik, pa i opozicija u RS-u, priželjkuju afganistanski scenario u BiH
Talibanske vojne jedinice nastavile su s napredovanjem u glavnom gradu Kabula, a jedan dio vojske kao i zvaničnika ušao je i u Predsjedničku palatu čime je potvrđena kontrola nad glavnim gradom azijske države.
15.08.2021. u 20:57
get url
text

Talibani su počeli ofanzivu u maju, kada je američki predsjednik Joe Biden potvrdio odlazak posljednjih stranih snaga iz zemlje, 20 godina nakon intervencije u kojoj je srušena talibanska vlast zbog odbijanja da preda Osamu bin Ladena, vođu mreže Al-Kaida.

Enver Bijedić, predsjednik Socijaldemokrata BiH (SDBIH) i zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH poručio je kako Dodik, pa i opozicija u RS-u priželjkuju afganistanski scenario u BiH.

- Pozivam Johanna Sattlera, šefa Delegacije Europske unije, NATO pakt, međunarodne faktore za mir da Dodikove poteze ne shvataju paušalno. Desio bi se isti, ako ne i gori scenario kakav možemo vidjeti u Afganistanu, ukoliko bi se povukli iz sistema odlučivanja. Posebno se poziv odnosi na Christiana Schmidta, novog visokog predstavnika u BiH, za kojeg se nadam da će ubrzati ispunjenje uvjeta i ciljeva OHR-a koji će doprinijeti stabilnosti u BiH, tako što će osigurati dosljednju provedbu civilnih aspekata Općeg okvirnog sporazuma za mir - rekao je Bijedić.

Činjenica jeste da se međunarodni faktori trebaju povući iz Bosne i Hercegovine, ali tek u ono vrijeme kad na sve tri strane dođu ljudi normalnih razmišljanja koji BiH vide kao svoju državu, modernu i evropsku državu, za razliku od sadašnjih koji po "pamet" idu u susjedne države, zaključio je prijedsjednik SDBiH.
 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.