Član GO SDP-a

Bijedić: Preglasali su nas izborni gubitnici

Objavljeno: 10.02.2019. u 12:08 Autor: A. Šarenkapa

Osvrnuo se i na incident koji je prouzokovao njegov partijski kolega Damir Nikšić

Bijedić: Neophodno okupljanje svih državotvornih stranaka

FOTO: Kemal Softić

Preglasali su nas izborni gubitnici, kazao je član Glavnog odbora (GO) SDP-a BiH Enver Bijedić, kometirajući zaključke koji su sinoć usvojeni na sjednici ovog tijela. On smatra da je situacija u BiH takva da je neophodno okupljanje svih državotvornih stranaka.

Međutim, kako je naglasio, ova odluka GO SDP-a će biti ispoštovana i ona neće proizvesti nikakvo cijepanje i frakcije unutar SDP-a.

-Nadamo se da ova odluka neće biti demoralizirajuća za naše glasače u Tuzlanskom kantonu. Teško je motivirati ljude kada im morate reći da su pobijedili, a da neće učestvovati u formiranju vlasti. Šta im reći, kakva su očekivanja za naredne izbore. Apsurdno je da izborni gubitnici vode politiku, ako već imate pobjednike. Mi iz Tuzlanskog kantona smo osvojili 37 posto glasova SDP-a i očekivali smo da se nešto pitamo, ali smo na demokratski način preglasani – kazao je Bijedić.

On je naglasio kako ga situacija u regionu podsjeća na 90-e godine, jer Hrvatska s neostvarenim ekonomskim potencijalom i Srbija u kojoj se dešavaju protesti nastoje prebaciti svoje probleme u BiH. Zbog toga smatra da bi državotvorne stranke u BiH trebale zapostaviti svoje partikularne interese, okupiti se u jedinstvenu snagu čiji bi zadatak bio očuvanje mira i stabilnosti u BiH.

Foto: Kemal Softić

-S obzirom da dolazi do radikalizacije u Srbiji i Hrvatskoj, koja se prenosi na Srbe i Hrvate u BiH, normalno je za očekivati da dođe i do radikalizacije među Bošnjacima kao vid otpora toj prijetnji. Nadamo se da do toga ipak neće doći. Zbog toga smatramo da bi u BiH trebao biti formiran i četvrti blok koji bi okupljao ljude građanske orjentacije i koji ne bi bio nacionalan, a koji bi trebao predstavljati garant mira i stabilnosti u BiH – istakao je on.

Govoreći o sjednici GO SDP-a Bijedić se dotakao i incidenta koji je prouzrokovao Damir Nikšić, zastupnik SDP-a u Skupštini Kantona Sarajevo.

-Takvo ponašanje govori više o njemu. Takav rječnik je primjereniji nekoj stočnoj pijaci nego ozbiljnoj raspravi. Naravno, očekujemo da njegova općinska organizacija reagira i sankcionira ovakvo ponašanje – kazao je Bijedić prije redovne sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Kurg 99 na kojoj je bio uvodničar.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije