open-navfaktor-logo
search
Podrška natalitetu
Biščević-Tokić još 2019. od Vlade KS tražila da porodilje dobijaju po 1.000 KM
Zastupnica u Skupštini Kantona Sarajevo Jasmina Biščević-Tokić je 2019. godine uputila amandman na Prijedlog budžeta za 2019. godinu da se za porodilje u ovom Kantonu izdvaja 1.000 KM mjesečno.
29.12.2021. u 20:27
get url
text

Tada taj amandman nije dobio podršku zastupnika.

Iako je zastupnica Biščević-Tokić isticala kako Vlada KS treba više da ulaže u porodice sa djecom, da se daje podrška natalitetu i poveća naknade do toga nije došlo.

Međutim Vlada KS je novim zakonskim rješenjem omogućila da sve porodilje u KS ostvare pravo na 1.000 maraka.

VEZANI TEKST - Biščević-Tokić: Sraman odnos Fortine vlade prema porodiljama i porodicama s djecom

Naime, Skupština Kantona Sarajevo je na posljednjoj sjednici usvojila Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodice sa djecom na koji je Vlada KS uložila amandman i kojim se, između ostalog, propisuje da će svaka porodilja u Kantonu Sarajevo bez obzira na radno-pravni status primati oko 1.000 maraka, odnosno iznos prosječne plaće u Federaciji Bosne i Hercegovine, tokom 12 mjeseci porodiljskog odsustva.

Iako je to bila prvobitno ideja zastupnika iz SDA, a koja nije dobila podršku većine u Skupštini KS, zastupnica Biščević-Tokić je za Faktor kazala kako joj je drago da je ipak izglasano ovo rješenje, da svakako podržavaju natalitet i podršku porodicama sa djecom bez obzira od koga zakonsko rješenje dolazilo.

Kazala je kako se radi i na tome da se dječiji doplatak izjednači na području Federacije Bosne i Hercegovine što bi također bio značajan pomak i podrška porodicama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.