open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Bišćević-Tokić: Suština sjednice 21. juna je imenovanje Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH
Predsjedavajuća Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), konačno se sjetila da zakaže sjednicu i to 21. juna. Posljednja je održana 28. aprila kada je imenovana nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.
08.06.2023. u 17:00
get url
text

- Sjednica je zakazana, bazirali su se na imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Zakon o električnoj energiji, vidim da je to suština sazivanja sjednice.

Nije stavljeno da se bira novi potpredsjedavajući u rukovodstvo Doma umjesto Edine Gabela (SBiH), vidim da u vezi s tim pitanjem imaju nesuglasice unutar "Trojke". Pa, žalosno je da šest mjeseci nakon izbora imenovanja nema sjednica, niti se donosi bilo koji zakon. Ovo što je bilo, mislim da je bilo pet hitnih sjednica i dvije redovne, to je sve što smo našim građanima ponudili za ovih šest mjeseci. Mislim da je prije svega odgovornost na predsjedavajućoj Marinković-Lepić jer ona rukovodi Zastupničkim domomom FBiH - govori za Faktor Jasmina Bišćević -Tokić (SDA), zastupnica u Zastupničkom domu FBiH.

VEZANI TEKST - Nikšić potvrdio da će SDP glasati za HDZ-ovog favorita Marina Vukoju za sudiju Ustavnog suda BiH

Podsjeća kako je Marinković-Lepić nedavnim sazivanjem radno-konsultativnog radnog sastanka ponovo majorizirala Bošnjake.

Međunarodna zajednica ne reagira na kršenje Ustava 

- Zakazala je jedan radni sastanak mimo gospodina Refika Lende, majorizirajući Bošnjake. Refik Lendo je potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine koji predstavlja Bošnjake kao konstitutivan narod. Ona je na ovaj način skroz zaobišla Bošnjake što znači da Bošnjaci uopće ne uređuju Federaciju. Po njenom tom radnom sastanku ne, ali po Ustavu itekako se pitaju kao konstitutivan narod. Ne samo Bošnjaci, tamo kaže po Ustavu, Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali.

Ona nije ni dopredsjedavajuću Zastupničkog doma FBiH Edinu Gabela zvala na sastanak koja je iz reda ostalih. Međunarodna zajednica ne reagira na ovakvo kršenje Ustava. Što će nama onda Ustav, Poslovnik? Mi ćemo tako raditi bez ičega, proizvoljno, mi ovdje nemamo vladavinu prava - govori Bišćević-Tokić.

Prokomentirala je informacije u javnosti kako bi se na mjesto Edine Gabela (SBiH), mogao naći Arnel Isak koji je nezavisni zastupnik.

- Oni u suštini imaju labilnu većinu od 51 ili 52 ruke, zavisi koja je tačka dnevnog reda fokus i oni sada kupuju ruke. Znači, vrlo su bitne ruke i gospodina Isaka i Elzine Pirić (PDA) koji su odlučujući faktor u ovoj parlamentarnoj većini. Prva imenovanja koja su bila donesena od Vlade jeste zamjena rukovodstva banovićkog rudnika i onda imamo reakciju SDP-a Banovića koji se u suštini protivi takvoj odluci.

To je suština cijele priče. Oni su dvije ruke kupili na način da su uradili nova imenovanja, Arnela Isaka namjeravaju staviti umjesto Edine Gabela i oni su sebi većinu u Parlamentu kupili sa 52 ruke i niko ne reaguje, ni međunarodna zajednica, ni ambasade na takvu kupovinu. Vladavina prava važi za SDA, ali ne i za "Trojku" - govori Bišćević-Tokić.

Imaju Vladu, više nije bitan Parlament FBiH 

Tomislav Martinović, predsjedavajući Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, još ne zakazuje sjednicu, a posljednja je bila 30. marta.

- Znači obistinjuje se naša pretpostavka da nakon formiranja Federalne vlade više nije bitan Parlament FBiH, bitno je da imaju vladu, a kako će se donositi zakoni, nije. A stoje nam zakoni od 2015. u parlamentu. Trenutno se bave raspodjelom plijena (javnih preduzeća). Vidjeli smo prijedlog za Arnela Isaka, situaciju sa Rudnikom Banovići.

Vidite kako su odgovorni prema građanima. Ne bih imao ništa protiv da svake sedmice imamo sjednicu. Ima dovoljno tema i materijala, a ne da sjednica ima po 30 tačaka gdje polovina delegata ne pročita materijale koji se dostave - kazao nam je Amir Orlović (DF), delegat u Domu naroda FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.