open-navfaktor-logo
search
Konferencija
Biskupi upozoravaju na dramatičnu problematiku s migrantima u BiH
U vezi sa zabrinjavajućom situacijom priliva sve većeg broja migranata u BiH, biskupi pozivaju državne vlasti i međunarodne političke i humanitarne strukture da se odgovorno i pravedno suoče s ovom problematikom 
17.07.2019. u 14:56
get url
text
get url
text

U zgradi Biskupskog ordinarijata u Banjoj Luci, 16. i 17. jula održano je zasjedanje Biskupske konferencije Bosne i Hercegovinom pod vodstvom nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića, predsjednika BK BiH.

-Na početku zasjedanja s biskupima se susreo apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto koji im je prenio pojedine smjernice Vatikana te razgovarao o nekim aktuelnim pitanjima.

Sa žaljenjem je konstatirano da, zbog neformiranja vlasti, nije moguće osnovati novu Mješovitu komisiju, koja bi, između ostalog nastavila raditi na primjeni Temeljnog ugovora između Vatikana i Bosne i Hercegovine iz 2006. godine.

U vezi sa zabrinjavajućom situacijom priliva sve većeg broja migranata u BiH, posebno u bihaćkom kraju, biskupi pozivaju državne vlasti i međunarodne političke i humanitarne strukture da se odgovorno i pravedno suoče s ovom humanitarnom i sigurnosnom problematikom koja ponegdje poprima dramatične razmjere. Podupiru humanitarce i sve crkvene institucije da pomognu svima u nevolji.

Saslušavši izvještaje o većem broju kršenja prava katoličkih zajednica, koja im garantira Zakon o slobodi vjere i pravnom položaju Crkava i vjerskih zajednica u BiH, biskupi izražavaju svoje negodovanje zbog samovolje općinskih vlasti u Drvaru, Bosanskom Novom, Zvorniku i Goraždu i traže poštivanje zajamčenih prava i katoličkim zajednicama na području cijele Bosne i Hercegovine.

Također, potiču sve mjerodavne društveno-političke institucije domaće i međunarodne, da uvaže nove odredbe europskih mjerodavnih institucija i konačno pristupe procesu donošenja pravednog zakona o povratu oduzete imovine Katoličkoj crkvi i svim drugim vjerskim zajednicama i svim drugim pravnim osobama i pojedincima kojih se to tiče. Biskupe naposlijetku zabrinjava vijesti da je u nekim općinama u toku proces kojim se brišu stvarni vlasnici oduzete imovine- stoji u saopćenju za javnost Biskupske konferencije BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.