open-navfaktor-logo
search
Sastanak Bošnjaka
Bitka za sudijsku moć u FSBiH, ko će naslijediti Hasanbegovića i Burekovića?
Bitka za sudijsku moć. Ukratko ovom rečenicom može se najaviti sastanak koji bi trebali održati predstavnici Bošnjaka koji su na vlasti u FSBiH i NS Federacije BiH.
Denis Zeba
24.03.2021. u 19:39
get url
text

VEZANI TEKST - Vico Zeljković "penzionisao" Hasanbegovića, ko je kolateralna šteta, a ko će "preživjeti"?

Kako saznaje Faktor, sastanak bi se trebao održati u jednom sarajevskom hotelu, a na njemu bi se trebala izvršiti podjela sudijskih resursa u državnom i Federalnom savezu.

Komitet za hitnost FSBiH protekle sedmice smijenio je Komitet za sudije i suđenje, a svita koja se okupi sutra razmatrat će o nasljednicima Ibrahima Hasanbegovića i Muamera Burekovića.

Kantonalni savezi (NSFBiH) najkasnije do sutra moraju dostaviti svoje prijedloge, a prekosutra će biti održana sjednica Izvršnog odbora NSFBiH.

Glavno pitanje je ko će naslijediti Hasanbegovića i Burekovića?

Postojala je opcija da i novi članovi Komiteta budu predstavnici iz FSKS (Sarajevo) i NSZDK (Zenica). Međutim, kako saznajemo, Savez sa sjedištem u Zenici neće imati svoj prijedlog, uz uvjet da Adnan Alispahić, nekadašnji premijerligaški sudija, bude član Sudijskog komiteta u NS Federacije BiH, a ostao bi i na listi kontrolora suđenja Premijer lige BiH.

Kako smo uspjeli saznati, većina je za to da novi članovi Komiteta budu iz Sarajeva i Tuzle (NSTK).

Ukoliko prođe ovaj prijedlog, novi članovi Komiteta mogli bi postati Rusmir Mrković i Davor Mujagić, što je u ovom trenutku možda i najbolje riješenje. Kao kandidat iz Tuzle spominjao se i Midhat Arnautović, ali kako smo uspjeli saznati, on nema podršku svoje baze. Stoga će prednost dobiti Mujagić, koji je bez mrlje u karijeri...

Što se tiče Sarajeva, navodno, prijedlog će biti Rusmir Mrković, također bivši premijerligaški sudija, autoritet, čvrsta ruka sa gardom, spreman suprotstavit se svim nepravilnostima koje su se odnedavno pokušale nametnuti među sudijskim šefovima.

VEZANI TEKST - Pred Skupštinu: Bošnjaci "prodali" FSBiH, hoće li to naplatiti Irfan Durić?

Ipak, pitanje je kako će reagovati Irfan Durić, potpredsjednik FSBiH, koji je evidentno u "dilu" sa novim predsjednikom Vicom Zeljkovićem. Spekulisalo se da je Durićev favorit Hajrudin Gobeljić, koji je bio dio sudijske komisije NSFBiH 2019. godine, a koja je "pokrivala" Kenana Bajraktarevića. Podsjetimo, arbitar iz Orašja tada je "izmasakrirao" Velež na gostovanju kod Goražda, ali je od Gobeljića i njegovih kolega - Vladimira Dominkovića i Ante Bilješka dobio prolaznu ocjenu.

Nezvanično, "H" komponenta bi mogla zadržati Hrvoja Turudića i Miru Hrkača, iako bi ovaj drugi mogao otpasti jer navodno ne ispunjava sve kriterije (pitanje je onda kako je do sada bio član Komiteta?), a umjesto njega bi mogao "uskočiti" Goran Paradžik.

Kada je riječ o kandidatima iz FSRS, nije isključeno da u Komitetu ostane Ognjen Valjić, a novi član mogao bi postati i Robert Zrilić. Istina, u jednoj varijanti moguće je da umjesto Valjića bude izabran Duško Vujičić iz Foče. U tom slučaju izvjesno je da bi Valjić bio kandidat za generalnog sekretara FSBiH, gdje bi naslijedio Adnana Džemidžića, a uz to bi popunio i upražnjeno mjesto kontrolora FIFA-e.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.