Vijeće Kantonalnog suda Tuzla je po optužnici Kantonalnog tužilaštva TK donijelo osuđujuću prvostepenu i nepravosnažnu presudu za Adnana Šabića (58), bivšeg direktora RMU Đurđevik i izreklo mu kaznu zatvora u trajanju od šest godina. Također, izrečene su i kazne zatvora od po tri godine za Esada Hodžića (70), bivšeg šefa službe za komercijalne poslove Rudnika i Nermina Alića (49),  bivšeg rukovodioca sektora trgovine na veliko u firmi Junuzović kopex Lukavac, te novčana kazna u iznosu od 100.000 KM firmi Junuzović kopex Lukavac.

Optužnicom Kantonalnog tužilaštva TK se Adnan Šabić, Esad Hodžić, Nermin Alić i pravno lice Junuzović kopex terete za krivično djelo zloupotreba položaja i ovlaštenja a vezano za zloupotrebe prilikom nabavke i prodaje od firme Junuzović kopex veće količine dizel goriva Rudniku tokom 2006. godine.

Prvostepenom presudom se od pravnog lica Junuzović kopex Lukavac oduzima imovinska korist pribavljena krivičnim djelom u iznosu od oko 740.000 KM, po pravosnažnosti presude.

Također, Šabiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poziva ili dužnosti odgovorne osobe na bilo kojoj poziciji u javnim preduzećima u BiH u periodu od tri  godine, saopćeno je iz Tužilaštva TK.