open-navfaktor-logo
search
Umalo masakr
Bivši defanzivac Dinama prisjetio se kako je makazama napao fudbalere Sarajeva
Bivši selektor fudbalske reprezentacije Kosova Kujtim Shala početkom 90ih godina prošlog stoljeća nosio je dres zagrebačkog Dinama.
14.05.2020. u 08:30
get url
text

Fudbaler rođen u Prizrenu bio je jedan od junaka Modrih tokom cijele sezone pred raspad bivše SFRJ.

Shala se u razgovoru za Index.hr prisjetio kako je klub sa Maksmira ostao bez titule.

- Pogrešno se smatra da smo naslov izgubili 13. maja i zbog neodigrane utakmice sa Zvezdom na Maksimiru koja je završila 0:3 bez borbe. To se dogodilo ranije, na utakmici u Sarajevu, koja je umalo prerasla u masakr i o kojoj se ne zna dovoljno pa bih htio to istaknuti. Na toj utakmici bio sam također meta protivničkih divljačkih startova i provokacija na nacionalnoj osnovi. Kulminiralo je kada me igrač Sarajeva, čini mi se Raičković, pozvao: "Kujtime!" Okrenuo sam se i on me opalio glavom u glavu i onesvijestio. Iduće što se sjećam nakon toga je kako se budim na travi okružen s nekoliko saigrača koji me šamaraju i polijevaju vodom kako bih došao svijesti. Tek tada sam poludio i krenuo osvetiti se ovome koji me tako mučki nokautirao, a za to nije dobio nikakvu kaznu - prisjeća se Shala, te dodaje:

- Došao sam do njega, ali je među nas stao sudija Petrović, na što je njega u glavu pogodila boca kole. Navijači Sarajeva gađali su mene, a pogodili sudiju. On se, naravno, srušio, a utakmica je prekinuta.

Uslijedila je drama u tunelu Koševa.

- Mene, koji sam zadnji izašao s terena, dočekalo je i okružilo desetak igrača Sarajeva. Bio sam jedini protiv njih, uz mene je bio još samo legendarni Dinamov maser Joža Čačković. Snašao sam se tako da sam od njega uzeo makaze kojima je rezao zavoj za moju bandažu i tim škarama krenuo na igrače Sarajeva. To se jedva smirilo i kako se na kraju završi? Mene, koji sam nekažnjeno napadnut i onesviješten, suspendiuju, a Dinamo, koji je prvo dobio utakmicu 3:0 bez borbe, na kraju je morao igrati novi meč u Sarajevu kako taj klub ne bi ispao iz lige - ispričao je bivši fudbaler Modrih koji je nastupio za Hrvatsku u prijateljskoj utakmici protiv SAD-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.