I dok je predsjednik HNS-a Davor Šuker jučer boravio u Zenici, gdje je kao specijalni gost Čelika pratio utakmicu šestog kola PLBiH između zeničkog kluba i Tuzla Cityja, njegov nekadašnji reprezentativni kolega Mario Stanić bavio se pisanjem.

U tekstu kojeg vam prenosimo u cijelosti i bez ikakvih izmjena bivši fudbaler Željeznilara kritikovao je stanje u HNS-u, ali se osvrnuo i na demokratiju u Savezu, kao i na položaj Davora Šukera kao fiktivnog predsjednika.

- U HNS-u vlada demokracija. Tako počinje službeno priopćenje u kojem se naša krovna nogometna organizacija obraća svekolikom pučanstvu. Moram priznati da se odavno nisam tako kvalitetno i zdravo ismijao.

Suze, one prave demokratske, kliznule mi niz obraze od puste sreće, ali i smisla za humor kojeg neosporno imaju članovi izvrsnog odbora HNS-a. Demokracija je uistinu nepregledan pojam kojeg svaka luda na svoj način oblikuje i iskorištava.

Pa i u vrijeme Isusa Krista, prije 2 tisuće godina je vladala neka vrsta demokracije? Nije li Poncije Pilat, prije samog raspeća, demokratski upitao narod, 'koga da pusti, a koga da razapne'? U neku ruku ispada da je demokracija prikovala Isusa na križ. Opasna je k’o sam vrag ta demokracija, pogotovo kad je se uhvate neki namazani farizeji i neiživljeni politički uhljebi.

Nije to za svakoga, trebalo bi malo opreznije i nježnije baratati pojmom demokracije jer su nus pojave izuzetno štetne po cjelokupno društvo.

Danas su ipak neka druga vremena i moglo bi se reći da je demokracija napredovala, evoluirala. Ako uzmemo za primjer da je točno prije 2019 godina samo jedan apostol, demokratskim poljupcem izdao Isusa, danas, pod pritiskom demokracije u našem savezu imamo 12 apostola koji bezdušno i demokratski izdaju svoga vođu.

Njihov idejni i duhovni vođa za kojeg su svi nedavno digli ruke više nije prosvjetljen. Oni su ga zapravo izabrali kako bi ga se odrekli. A, do jučer su se kleli u njega, jeli s njime, putovali s njime diljem svijeta…

Do jučer su skupa ispijali misna vina i skupe šampanjce u VIP ložama velebnih svjetskih stadiona cerekajući mu se iza leđa. Koliko su samo demokratskih ulaznica preko njega podijelili svojim najmilijima?!

Pored te legendarne izjave o demokraciji u daljnjem tekstu priopćenja, oni idu još dublje, jače i dalje. Tvrde kako nikakvo jednoumlje ne stanuje u njihovoj svetoj kući. E, ovo je već ozbiljna i jasna poruka svim potencijalnim rušiteljima demokratskog poretka.

Ova nedvosmislena poruka ulazi u sve moguće anale. Mislim bukvalno u anale!

Prava je šteta što ovo njihovo priopćenje nema autora, nema potpisnika, nego se kriju jedan iza drugoga, a svi skupa iza institucije. Treba imati hrabrosti u sebi, a ne demokraciju, pa se potpisati ispod teksta. Ovako nam je nagađati je li nepoznati autor famoznog priopćenja bio gospodin Kustić, Vučemilović, ili možda gospodin Mišković. Po gradu kruže priče da je gospodin Kulušić mozak cijele operacije, iako ja čisto sumnjam.

Uz dužno poštovanje prema svakom članu izvrsnog odbora - meni su oni svi isti. Svi su mi sumnjivi jer ja ne vjerujem političarima, a njih je tamo velika većina.

Inače ne znam jeste li zaboravili - politika se kao ne bi trebala miješati u nogomet. Znate ono, stroga FIFA pravila i ta sranja. Ako ste pomislili da smo blizu kraja njihovoj mudroj diplomaciji, gadno ste se zeznuli. Oni u daljnjem tekstu famoznog priopćenja naglašavaju ‘kako međusobno razgovaraju, raspravljaju i odlučuju o svim pitanjima uz poštivanje svakog pojedinačnog stava.’

E, ovdje su me kompletno kupili! Nakon ove brilijante i duge rečenice ostajem bez zraka u plućima. Hvata me neopisiva jeza, trnci mi prolaze niz kralježnicu, a razum mi se muti. Kako i ne bi kad oni sve to rade preko mobitela. Telefonskim pozivima i mailovima oni odlučuju tko su treneri naših mladih selekcija!

Da, dobro ste pročitali, ali vjerojatno niste ništa razumjeli jer kako razumjeti da se izbornici mlađih reprezentacija smjenjuju telefonskom konferencijom?

Ubit će nas ta demokracija, vjerujte mi. Prvo predsjednik saveza demokratski pošalje mail svim članovima izvršnog odbora u kojem on predlaže smjenu izbornika naše mlade reprezentacije…. Kad oni to otvore i pročitaju, uzmu mobitele i jedan po jedan, demokratski, preko najjeftinijeg operatera poruče predsjedniku da od toga nema ništa.

‘Malo sutra predsjedniče’ - grmi iz njih demokracija i vladavina prava. Jedan za drugim ponosni članovi izvršnog odbora demokratski i dosljedno zabijaju nož u leđa čovjeku za kojeg su glasali.

‘Malo morgen prezidente’ ponavljaju oni više puta u mikrofone pametnih telefona kako bi bili sigurni da demokracija funkcionira. Iz ovog primjera se vidi dosljednost institucije u kojoj svatko ima svoje ja. Vidi se sav raskoš i sjaj demokracije.

Vidi se taj demokratski politički model koji nastavlja bušiti svoga predsjednika za kojeg su nedavno svi digli ruku. Vidi se istinski rukopis HDZ-a, pardon izvršnog odbora HNS-a.

Prezidente je vjerojatno ostao zbunjen takvom vrstom demokracije. Nije mu jasno kako to? Netko ga sabotira i protiv njega lobira….kako to, kako to? Pjevuši tako u sebi tužnog glasa predsjednik saveza proklinjući demokraciju i onog koji je izmislio. Možda su Srbi, možda Masoni, možda Hadezeovci?

A, samo prije par mjeseci je predsjednik saveza povukao mudar demokratski potez i izašao s prijedlogom kako će svim članovima izvršnog odbora uplatiti nagrade od svjetskog prvenstva. To je bila karta na koju se predsjednik demokratski oslanjao, to je bio neuspio pokušaj demokratskog lobiranja kojeg su članovi izvršnog odbora objeručke prihvatili.

Nije tu bilo nikakvog jednoumlja, svaki od njih je primio mail s upitom o žiro računu na koji će biti dostavljena premija sa svjetskog prvenstva. Svaki član izvršnog odbora je pokazao neviđenu dosljednost i brže bolje ispunio formular za demokratsku transakciju koja je uslijedila.

A i prije toga je već sve bilo poznato i ispričano. Dovoljno je bilo otići u frizerski salon, ili u kakvu zabačenu kavanu i čuti kako raja raspravlja o izrežiranom scenariju. Dovoljno je bilo otići po djecu u vrtić da se uvjerite kako odgojiteljice skupa sa djecom znaju javnu tajnu. Svaki konobar, svaki taksist i svaka prodavačica je znala da će gospodin Šuker biti demokratski maknut, a gospodin Kustić demokratski izabran.

Skoro dvije godine narod bruji o tome stoga nema potrebe da i dalje demokratski razvlačite i odgađate nešto što već toliko čekamo. Nema potrebe dalje žvakat nešto sto je već sažvakano.
Nemojte dalje mučiti i iscrpljivati predsjednika za kojeg ste glasali. To vas lijepo molim!

Narod je nestrpljiv i umoran od scenarija koji nikako da dođe. Nema potrebe čekati sljedeće demokratske predsjedničke izbore. Poštedite nas toga, lijepo vas molim. Stavite tu krunu novom kralju kojeg je politika predodredila, a članovi izvršnog odbora već odavno blagoslovili.

Davor Šuker je legenda hrvatskog nogometa i to mu nitko nikad ne može oduzeti. Njemu je uloga predsjednika dana u ruke, njemu je ta predsjednička fotelja namještena upravo kao što se i sad demokratski namješta nekome drugom. Zna se kome. HDZ zna.

Taj drugi će odletiti isto kako je odletio i njegov prethodnik jer takav je zakon demokracije. Demokratski modeli kod nas uvijek ostaju isti samo se imena mijenjaju.

Zajebana stvar je ta demokracija, nekom donese radost, ushićenje i sva prava, a nekom drugom oduzme sav prividni ugled, sve moguće privilegije i moć.

U Hrvatskom nogometnom savezu ne samo da vlada demokracija, tu je leglo demokracije!"