open-navfaktor-logo
search
Žestoke kritike
Bivši ministar Roman Jakič o "non-paperu": On postoji i sramota je za moju državu Sloveniju
Roman Jakič, bivši ministar odbrane Slovenije kazao je da je povodom pojave "non-papera", koji je izazvao dosta reakcija u BiH i cijeloj regiji, održan i hitan sastanak lidera Liberala u Sloveniji.
20.04.2021. u 16:26
get url
text

Rekao je kako su Liberali jednoglasno osudili destabilizaciju Zapadnog Balkanu i odbacili ideje o promjeni granica na Ballkanu.

- Odlučni smo se suprotstaviti ideji bolesnih umova i političara koji sanjaju o stvaranju velikih država u regiji. Želimo regiju s postojećim državama i otvorenim granicama i integriranu Evropsku uniju, ljude sretnije a ekstremiste izolirane - istakao je on. 

Govoreći o sadržaju "non-papera" kazao je da je to dokument u suštini prilagođen regionalnim nacionalističkim krugovima koji, kako je naveo, posljednja tri desetljeća rade na komadanju BiH.

- Činjenica da se spominje i Slovenija, vjerovatno je najveći udarac za predstojeće slovenačko predsjedavanje u EU gdje bi trebali potvrditi stavove da treba Zapadni Balkan što prije uključiti u EU - kazao je.

Na pitanje šta postojanje ovakvog dokumenta znači za Sloveniju i političke odnose u zemlji odgovorio je:

- Prema našim informacijama, ovaj dokument "Zapadni Balkan – put naprijed" je bio primljen u kabinetu Charlesa Michela, a ko ga je napisao, ne može se doznati. Ali više istraživačkih novinara kaže da je taj dokument bio distribuiran sa strane kabineta slovenačke vlade Janeza Janše. Šta to znači za Sloveniju? Za mene to znači sramota za moju državu Sloveniju, i treba naglasiti da je sadržaj "non-papera" u potpunosti u suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji vanjska politika moje zemlje i koja je vođena sa strane Liberala a sad je preuzela strana Janeza Janše i sramoti nas; ne samo sa ovim nego i sa drugim stvarima, kao što je sloboda medija, i tako dalje.

- Činjenica da je to dokument o podjeli BiH baca novo svjetlo i na posjetu predsjednika Boruta Pahora u Sarajevo. Kako je otkrio član Predsjedništva BiH Željko Komšić, Pahor ga pitao o mogućem mirnom raspadu u BiH. Dokument, koji po meni postoji, je dokument koji govori o budućim koracima, takozvanoj tihoj provjeri sa donositeljima odluka u regiji, međunarodnoj zajednici može li se taj plan provesti i ako se dokaže da ne može, dokument će zadržati status "non-paper" i mi u Mreži liberala nadamo se da će to biti slučaj i zato smo i podigli glas da bi to zaustavili već na početku - dodao je za N1.

Rekao je i da ovdje nije samo pitanje Slovenije, već cijele EU, jer prema autorima ta rješenja bi ubrzala pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.