open-navfaktor-logo
search
Odlično ga poznaje
Bivši Zmaj o Dediću: "Rekao sam zovite ga, podsjeća na Salihamidžića, iz čestite je porodice, prave bosanske"
Amar Dedić partijom protiv Islanda kupio je sve navijače fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.
24.03.2023. u 20:36
get url
text

Motiv, volja, želja, htjenje i u konačnici ogromno znanje učinili su Dedića junakom Zmajeva u utakmici protiv Islanda. Igrač Salzburga odigrao je važnu ulogu kod dva pogotka Radeta Krunića, a u konačnici je i sam zatresao mrežu Islanda za konačnih 3:0, postavši treći najmlađi strijelac u historiji reprezentacije BiH.

Dedićeve kvalitete odlično poznaje nekadašnji Zmaj Samir Muratović. Kada ga je rahmetli Sakib Malkočević pitao da li u Austriji postoji klinac kojeg bi mogao da preporuči, odmah mu je rekao da pozove Dedića i da garantuje za njega. Tu priču je podijelio i u razgovoru za Reprezentacija.ba portal.

– Moja saradnja s Amarom je počela kada je još bio dijete. Ja sam trenirao U14 selekciju Šturma, a on je igrao za godinu mlađe. Iako ga tada nisam poznavao, pozvao sam ga da se pridruži starijim i za kratko vrijeme uvidio sam da se radi o momku pred kojim je budućnost. Jedne prilike razgovarao sam sa rahmetli Sakibom Malkočevićem. Često mi je znao reći: "Samire, ako imaš koga da predložiš, reci". Ako ću već nekoga spomenuti, težio sam ka tome da taj neki zaista vrijedi, a Amar jeste. Garantovao sam za njega. Poslije nekoliko dana Malkočević je bio prezadovoljan – prisjetio se Muratović.

VEZANI TEKST - Dedić postao treći najmlađi strijelac u historiji BiH: Znate li ko je ispred njega?

Muratović kaže da je Dedić profesionalac sto posto, da se ne boji i da igra kao da ima 3.000 teških utakmica u nogama.

- Nevjerovatna samouvjerenost. Zbog te radišnosti me podsjeća i na Salihamidžića koji je sve stekao radom. I danas smo u kontaktu, vidimo se kada dođe, češće s njegovim ocem na džumi. Ma, to je fina porodica, čestita, prava bosanska domaćinska.

Muratović je pohvalio i Jusufa Gazibegovića koji igra za Šturm i konstantno mu je "na oku".

Bivši bh. reprezentativac krajem prošle godine napustio je poziciju sportskog direktora Tuzla Cityja, vratio se u Austriju gdje radi kao skaut za prvu ekipu Šturma.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.