Izricanju presude prethodio je sporazum o priznanju kivice koji je Florjan sklopila sa Tužilaštvom RS-a.

Njenom kolegi i saučesniku u krivičnom djelu, policijskom inspektoru Nenadu Grujiću (53), suđenje će krenuti ispočetka.

Optužnica Tužilaštva RS-a teretila ih je da su kao inspektori Odjeljenja za privredni kriminalitet u februaru prošle godine od direktora JU "Srednjoškolski dom" u Banjoj Luci Branislava Vidića zahtijevali iznos od 30.000 KM, a kako ne bi preduzeli službene radnje po anonimonoj krivičnoj prijavi protiv njega.

Florjan i Grujić prvo su Vidiću rekli da "trpe pritisak nadležnih" u vezi prijave protiv njega, te mu predložili da nadležnom tužilaštvu podnesu "lažnu prijavu" koja će biti odbačena, kao i da će srediti da se njegovo ime "ne pojavljuje u medijima". Zauzvrat su zahtijevali da plati 20.000 KM, od čega je 10.000 KM navodno trebalo ići postupajućem tužiocu, a po 5.000 KM načelnicima policijskih odjeljenja.

Kasnije su tražili 30.000 KM, s tim da im 20.000 KM donese odmah, a preostali iznos nekoliko dana nakon što tužilac donese odluku.

Optuženi banjalučki inspektori su uhapšeni u februaru prošle godine kada je Vidić na parking prostoru u blizini banjalučkog restorana "Sirano", predao Grujiću 20.000 KM označenih novčanica.