open-navfaktor-logo
search
Historijska odgovornost
Boračke organizacije ARBiH: Probosanski blok mora definisati odgovor na teške izazove
Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine saopćila je da Bosna i Hercegovina ulazi u najtežu postdejtonsku krizu koja prijeti eskalacijom i nesagledivim posljedicama po stabilnost i mir u zemlji i regionu.  
25.04.2023. u 14:10
get url
text

- Svjedočimo jačanju onih snaga koje su direktno odgovorne ili slijede tekovine presuđenih udruženih zločinačkih poduhvata, njihovom koordiniranom djelovanju, prijetnjama, napadima na ustavnopravni poredak i pokušajima da političkim sredstvima realiziraju ratne ciljeve. Istovremeno svjedočimo izostanku reakcije pravosudnih institucija, kao i neodlučnosti, indolenciji ili potpuno pogrešnom pristupu međunarodne zajednice - saopćili su iz Koordinacije.

Ono što najviše zabrinjava, kako dodaju, jesu podjele i svađe snaga unutar probosanskog bloka.

Koordinacija temeljnih boračkih organizacija Armije Republike Bosne i Hercegovine stoga poziva lidere stranaka koje čine probosanski blok da političke razlike, lične interese ili međusobne animozitete ostave po strani, te da se ujedine i hitno definišu zajednički odgovor na teške izazove sa kojima se država suočava.

- Predstavnici patriotskih stranaka imaju historijsku odgovornost i ne smiju nasijedati na pokušaje unošenja razdora u probosanski blok od dijela međunarodne zajednice, koja toleriše dominaciju SNSD-a u entitetu RS i pomaže HDZ-u da ostvari dominaciju u FBiH. Tražimo od pravosudnih institucija Bosne i Hercegovine da prestanu kukavički zatvarati oči pred sve drskijim antiustavnim i protuzakonitim postupcima Milorada Dodika. Tražimo od Ureda visokog predstavnika i članica Vijeća za implementaciju mira da u skladu sa svojim mandatom konačno reaguju i sankcionišu Dodikove antidejtonske aktivnosti - naveli su u saopćenju.

Podsjećaju Christiana Schmidta da je on visoki predstavnik za cijelu Bosnu i Hercegovinu, a ne samo FBiH, i da je dužan izvršavati svoj mandat i u entitetu RS.

- Srpski narod čini dva i po posto stanovništva FBiH i posjeduje ustavne i zakonske mehanizme koji taj narod čine nezaobilaznim faktorom u procesu formiranja i djelovanja vlasti. S druge strane, Bošnjaci i Hrvati čine gotovo 17 posto stanovništva entiteta RS i nemaju apsolutno nikakav utjecaj u vlasti. Visoki predstavnik je dužan ispraviti takvu asimetriju umjesto što se bavi intervencijama na Ustav FBiH i Izborni zakon Bosne i Hercegovine koje pogoduju HDZ-u. Izmjene Ustava FBiH se mogu postići isključivo dogovorom domaćih aktera, a ne nametanjem po direktivi Andreja Plenkovića i Viktora Orbana - saopćili su i dodali:

- Ukoliko nove nasrtaje na Bosnu i Hercegovinu ne budu htjeli ili ne budu znali zaustaviti predstavnici međunarodne zajednice, pravosudne institucije, sigurnosne agencije i političari, budite sigurni da će ih zaustaviti bosanskohercegovački patrioti, isto onako kako su to uradili prije 30 godina.

Upozoravamo one koji stoje iza tih nasrtaja, ali i one koji ih tolerišu ili ohrabruju, da su bosanskohercegovački patrioti mnogo svjesniji, spremniji i organizovaniji nego što su bili prije 30 godina i da ćemo efikasno zaustaviti bilo kakav pokušaj ostvarivanja ciljeva koji nisu ostvareni tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.