open-navfaktor-logo
search
Predsjednik PDP-a
Borenović: Irena Hadžiabdić kao predsjednica CIK-a 2012. je imala drugačije mišljenje o listićima
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine je donijela jedino moguću odluku, da proglasi važećim glasački listić koji je Komisija za izbor i imenovanja Narodne skupštine Republike Srpske pri izboru delegata za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izglasala za nevažeći, poručio je Branislav Borenović, predsjednik PDP-a. 
06.12.2022. u 12:09
get url
text

- Po tom pitanju nije bilo prostora za neka šira tumačenja, budući da Izborni zakon jasno kaže da je listić važeći ukoliko se ne može sa sigurnošću utvrditi kome je dodijeljen glas, ako su dopisana imena kandidata, označeno više subjekata, ako se na listiću može utvrditi identitet glasača ili, u slučaju konkretno posrednih izbora za delegate za Dom naroda, ako se zaokruži kandidat, a ne politički subjekt. Listić na kojem je označen PDP ne ispunjava niti jedan od kriterija kojim bi se proglasio nevažećim. Očekujem da i Alelaciono odjeljenje Suda BiH odluči na isti način kao što je jučer odlučio CIK jer je zakon veoma jasan, a uz to smo imali i ranije istih situacija, te je i u tim slučajevima listić proglašavan važećim.

VEZANI TEKST - CIK odlučio većinom glasova: Sporni listić iz NSRS-a ipak je važeći, SNSD nema četiri delegata u PSBiH

Prateći sjednicu CIK-a, ne mogu da ne primijetim da su dva člana ove institucije koji su glasali protiv odluke da se listić proglasi važećim koristili istu "argumentaciju" koju su koristili i zastupnici SNSD-a, a koja je politička, a ne pravna. Dok zastupnici imaju pravo na politička tumačenja, članovi CIK-a nemaju – njihovo je da provode zakon. Kao što sam već rekao, ovakvih slučajeva je bilo i ranije. Jedan od primjera je i neposredni izbor gradskih odbornika u Gradu Sarajevu, kada se identičan slučaj sa glasačkim listićem desio na lokalnim izborima u Općini Novo Sarajevo 2012. godine. Zainteresovana strana, čije je listić proglašen nevažećim, prvo je usmeno od tadašnje predsjednice CIK-a dobila odgovor da u tom slučaju, gdje je nedvosmisleno izražena volja birača, listić mora biti proglašen važećim, što je kasnije potvrđeno i odlukom CIK-a.

Tadašnja predsjednica CIK-a je bila Irena Hadžiabdić, koja je jučer, po identičnom pitanju koji se tiče izbora delegata u Dom naroda, glasala protiv toga da se listić na kojem je nedvosmisleno označen PDP, proglasi važećim. Logično je da se po identičnom pitanju postupi identično, posebno ako se zakon nije mijenjao, te ako se primjenjuje ista praksa. Ništa od toga se nije mijenjalo, samo je pitanje šta se to promijenilo kod doktora pravnih nauka, gospođe Hadžiabdić, pa je u istim slučajevima počela da tumači različito, prestala da odlučuje po pravu, nego je ušla u politička tumačenja - kazao je Borenović. 

Na jučerašnjoj sjednici CIK-a sa pet glasova za i dva protiv, sporni listić koji je odlučio ishod glasanja u Narodnoj skupštini Republike Srpske te SNSD-u donio četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ipak je važeći. Protiv su bili Irena Hadžiabdić i Vlado Rogić. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.