open-navfaktor-logo
search
Važan korak
Borrell: Kandidatski status dobra prilika za lidere BiH
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell poručio je uoči sjednice Evropskog vijeća da snažno podržava dodjeljivanje kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini.
15.12.2022. u 11:39
get url
text

Na današnjoj sjednici Evropskog vijeća raspravljat će se, između ostalog, o situaciji u Ukrajini, Zapadnom Balkanu, odnosno BiH, te o dešavanjima u Iranu.

- Nadam se da će se lideri složiti da odobre kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu. Ja to snažno podržavam. To će biti dobra prilika za lidere Bosne i Hercegovine da se zalažu za reforme. Ovo je prilika za BiH da nastave sa evropskim putem. To je važan korak za BiH i za cijelu regiju - istakao je Borrell.

Podsjetio je također da se posljednjih dana suočavaju sa velikim problemima na sjevernom Kosovu.

- Poslao sam našeg specijalnog predstavnika Evropske unije za dijalog Kosova i Srbije Miroslava Lajčaka na sastanke u Prištinu i Beograd. Informisat će lidere o situaciji i tražiti smirivanje situacije i povratak dijalogu, što je jedini put za evropsku perspektivu Kosova i Srbije - kazao je Borrell te naglasio da se potrebno vratiti razgovorima kako bi se smirile tenzije.

Vijeće za opće poslove (GAC) Evropske unije u utorak je podržalo prijedlog zaključaka o dodjeli kandidatskog statusa BiH. Evropsko vijeće danas bi trebalo zvanično odobriti Bosni i Hercegovini status kandidata za članstvo u EU-u. Bosna i Hercegovina je zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji podnijela 15. februara 2016. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.