open-navfaktor-logo
search
Naredna tri dana
Bosna i Hercegovina domaćin kvalifikacija za evropsko prvenstvo u stonom tenisu
Kvalifikacije za evropsko prvenstvo u stonom tenisu za seniorke održavaju se u Sarajevu, a sudjeluje deset ekipa koje su podijeljene u dvije grupe.
01.04.2022. u 15:24
get url
text

Direktor stonoteniske reprezentacije BiH i predsjednik Organizacionog odbora Anes Alić kazao je za novinarima da se radi o kvalifikacijama za evropsko prvenstvo koje bi trebalo da bude održano naredne godine u Švedskoj.

- Ovo je prvi krug kvalifikacija, naredni krug kvalifikacija je u oktobru, a evropsko prvenstvo je naredne godine u aprilu. Realno je da se kvalificiramo u ovom krugu, svaki poraz smatrali bismo neuspjehom. Naše ambicije su da budemo domaćini i drugog kruga kvalifikacija, u oktobru, jer su nam tad veće i šanse za evropsko prvenstvo - kazao je.

Kako je podsjetio, Bosna i Hercegovina ide iz C kategorije u kvalifikacijama jer nije sudjelovala na posljednjem evropskom prvenstvu. Ipak, kako je kazao, sistem je takav da omogućava povratak.

Selektorica juniorske i seniorske bh. reprezentacije Amela Mujezinović kaže da su se članice bh. ekipe okupile prije sedam dana u Sarajevu, na pripremama pred kvalifikacije. Radi se o mladim takmičarkama pred kojima je ozbiljna karijera. Generalno su zadovoljne, vjeruje da će uspjeti.

- BiH tradicionalno igra i evropska i svjetska prvenstva. Sad su se ta pravila promijenjena, uvedene su kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Tako da nam je prvi put, u ovom formatu, da igramo kvalifikacije za evropsko prvenstvo - kazala je.

Kvalifikacijama za evropsko prvenstvo, u ulozi trenera ekipe Malte, prisustvuje i Branka Batinić, koja je 1973. godine sudjelovala na Svjetskom prvenstvu u Sarajevu. Tada su, prisjeća se igrali i Dragutin Šurbek i Antun Stipančić, vodeća imena evropskog stonog tenisa. Nostalgično se prisjeća tog perioda, a Stonoteniskom savezu BiH zahvaljuje što su se primili organizacije ovih kvalifikacija za evropsko prvenstvo.

- Imate predivnu reprezentaciju, super radite i nadam se da će se bh. ekipa plasirati među prve tri ekipe za prvenstvo Evrope. Mislim da će i ovo takmičenje doprinijeti popularizaciji sporta u ovoj državi, posebno kod mladih - kazala je.

Podsjeća da je stoni tenis posebno korisna vrsta sporta za zdravlje, mogu ga igrati osobe svih starosnih dobi. Ne zahtijeva direktan kontakt među takmičarima te ga je moguće igrati i u vrijeme pandemije.

Kvalifikacije za evropsko prvenstvo u stonom tenisu održavaju se od 1. do 4. aprila u centru Skenderija, a u bh. ekipi su Džana Biogradlić, Marija Gnjatić, Harisa Meštrović i Ema Lovrić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.